Mile Novaković o radu policije nekad i sad

0
661

Mile Novaković, bivši načelnik Uprave kriminalističke policije objasnio je razlike u školovanju i radu policajaca nekada i danas, rekavši da je rad današnjih policajaca u velikoj meri određen odlukama tužioca.

Iza svakog dobrog policajca stoji dugotrajni i mukotrpni rad na ulici. Stručnjaci smatraju da policajcima nedostaju bazični nivoi obuke i da je modernizacija bezbednosnog sistema od policajaca napravila birokrate koji su odvojeni od realnosti i dešavanja na ulici. Upitali smo bivšeg načelnika Uprave kriminalističke policije Mileta Novakovića koliko je za policajca važan rad na ulici i svakodnevni kontakt sa građanima.

Ministar unutrašnjih poslova Aleksandar Vulin poručio je pripadnicima polaznika 27. klase Centra za osnovnu policijsku obuku koji su sredinom avgusta na Fruškoj Gori imali terensku obuku, da se u trenucima kada treba štititi svoju zemlju i narod računa samo volja, želja i obuka koju su prošli. Prema njegovim rečima, sve što nauče na obuci prenosiće mlađim generacijama, a stečeno iskustvo je vredno ponavljanja i zato, kako je ukazao, treba da daju sve od sebe da slušaju starešine da bi sutra neko učio od njih. Polaznica 27. klase Aleksandra Krmar istakla je da su polaznici klase već sedam meseci na obuci tokom koje su dosta naučili. Ipak, pojedini stručnjaci ukazuju na potrebu većeg broja obuka policajaca u realnim situacijama, i na ulici, kako bi savladavali tekuće probleme u budućem radu. Komentarišući edukaciju pripadnika policije nekada i sada, Mile Novaković, bivši načelnik Uprave kriminalističke policije je rekao da se današnje obrazovanje u velikoj meri razlikuje od nekadašnjeg, ali i da je rad samih policajaca u velikoj meri ograničen odlukama tužioca, dok su ranije policajci imali slobodu da sami donose odluke koje su morale biti u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here