Ana Brnabić sastala se a članovima Grupe prijateljstva Francuska–Zapadni Balkan

0
64

Srbija održava dinamične bilateralne odnose s Republikom Francuskom, što je potvrdio i današnji sastanak predsednice Vlade Srbije Ane Brnabić s visokim zvaničnicima te zemlje.

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa članovima Grupe prijateljstva Francuska–Zapadni Balkan u Senatu Republike Francuske, koju je predvodila predsednica te grupe senatorka Marta de Sidrak.

Brnabić je istakla da su bilateralni odnosi Srbije i Francuske u poslednjih nekoliko godina podignuti na viši nivo i da je naša zemlja čvrsto opredeljena za dalje unapređenje sveukupnih političkih i ekonomskih odnosa, tradicionalno partnerstvo i prijateljstvo dveju zemalja.

Predsednica Vlade je izrazila zahvalnost na podršci koju Francuska pruža evropskim integracijama Srbije i regiona Zapadnog Balkana. Ona je poručila da je proces evropskih integracija prioritet za našu zemlju jer znači mir, stabilnost i prosperitet za čitav region. Prema njenim rečima, Srbija je prva prihvatila novu metodologiju Evropske unije i aktivno radi na tome da tokom slovenačkog predsedavanja budu otvorena dva klastera.

Premijerka je ukazala na to da je Francuska jedan od najznačajnijih ekonomskih partnera Srbije, posebno istakavši javno-privatno partnerstvo kao dobar model zajedničke saradnje. Brnabić je kao primere navela saradnju sa francuskim kompanijama na projektima izgradnje novog centra za upravljanje otpadom u Vinči i koncesije za Aerodrom „Nikola Tesla“, kao i projekat izgradnje beogradskog metroa.

Članovi Grupe prijateljstva Francuska–Zapadni Balkan u Senatu Francuske poručili su da Srbija može da računa na podršku Francuske kada je reč o evropskim integracijama i da je čitav region Zapadnog Balkana izuzetno važan za tu zemlju. Oni su naglasili da Francuska veoma ceni doprinos Srbije mirovnim misijama EU.

U razgovoru je istaknuto da su dve strane opredeljene za dalje intenziviranje ekonomske saradnje, a Francuska je spremna da dalje podrži projekte u oblasti zaštite životne sredine i cirkularne ekonomije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here