Za Beloblaćanke i Beloblaćane obeležavanje značajnih datuma iz prošlog vremena ni jednog momenta nije dovedeno u pitanje pa je prošlog vikenda obeležena slava sela.

Ni ovo novo vreme, niti pak nova tumačenja i učenja, koja neretko brišu i ono što ne bi smelo biti izbrisano, nisu pokolebali narod beloblatski u svojoj nameri da očuva zajedništvo. Sve ono što je u okviru dobre tradicije i dalje se poštuje. Tako su i opstali Dani sela bez obzira na neke nove trendove i preispitivanja. Trodnevna svetkovina, skromna, ali sa puno emocija i dobre energije i nadalje se održava u Belom Blatu. Od petka do nedelje poslednjeg vikenda meseca septembra dobri narod beloblatski zaustavlja vreme i ne dozvoljava da uspomene iščile iz njihovih sećanja na ono vreme i događaje koji su obeležili život predaka i detinjstvo sadašnjih stanovnika. Prvog dana, kao i unazad pola veka, položeni su venci-cveće na spomen obeležje palim borcima II Svetskog rata uz prigodan kulturni program koji su izveli đaci beloblatske škole. Nakon tog pijetetskog čina, sabrani u zajedništvu, domaćini i njihovi gosti uputili su se u Dom kulture, gde je održana svečana sednica Saveta MZ.

Trodnevno obeležavanje slave sela i ove godine proteklo je u skladu sa dosadašnjom, dobrom praksom, ove neobične sredine. Ljubazni i organizovani domaćini, lepo vreme i energija gostiju-prijatelja pridošlih iz mnogih delova naše države doprineli su da se ova tradicija okupljanja i sabiranja održi i u ovim teškim i kompleksnim okolnostima. Treći slavski dan je nekako uvek najdinamičniji, jer se tog dana održava i centralna manifestacija slavskih dana, Beloblatska riblja čorba. Pored takmičarskog karaktera ova manifestacija ima i svoju, možda i važniju, specifičnost; okupljanje onih, koji su rasuti po svetu, ali ii druženje sa prijateljima iz okruženja. U lepom dvorišnom prostoru Doma kulture okupljanje je započeto već oko 09:00, dok je samo takmičenje počelo u 10:30. Ambijent, atmosfera i kasniji dolazak dece i njihovih roditelja samo su upotpunili ovaj događaj. Na ovom travnatom prostoru neki su napravili i svoje prve korake, a oni nešto stariji uživali su u dobroj muzici, mirisima tek pristavljene alaske čorbe, druženju i neprekinutim porodičnim i prijateljskim razgovorima. Majstori kotlića su i ovog puta pokazali svoju umešnost, tako da žiriju nije bilo nimalo lako da u takvoj konkurenciji proglase pobednike. Naravno da je za sve takmičare bilo važno, pre svega druženje i učešće, i na tome su im oraganizarori itekako zahvalni. Po oceni žirija najbolju riblju čorbu, skuvanu na predački način, osvojila je ekipa” Klin čorba” iz Belog Blata koja je bila u mešovitom sastavu, kako po polu, tako i po mestu stanovanja njenih članova. To i nije ništa neobično za ovu sredinu, jer ovde nema prebrajanja po bilo kom osnovu.