Aleksandar Jovanović Ćuta – Ekološki problemi u Srbiji mogu se rešiti samo ako se smeni vlast

0
123

Ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta je rekao da Srbija sa ekološke strane upada u apokaliptično stanje, koje je moguće promeniti jedino smenom aktuelne vlasti.

Stanovnici Vinče, kao i Leštana, osim deponije koja vrlo često gori, imaju još jedan veliki problem – umesto vode iz česme im izlazi blato. Na društvenim mrežama pojavio se video snimak na kom se vidi da umesto vode iz česme u vinčanskog vodovoda građanima stiže mulj. Za čistu vodu godinama unazad bore se i Zrenjaninci koji su na poziv “Zrenjaninske akcije” protestvovali zbog problema sa vodosnabdevanjem u tom gradu. Zamolili smo ekološkog aktivistu Aleksandra Jovanovića Ćutu da prokomentariše šta bi još građani mogli preduzeti kako bi vlasti krenule da rešavaju probleme sa vodom.

Prema ocenama Evropske komisije, u oblasti kvaliteta vode, nivo usklađenosti Srbije sa zakonima Evropske unije je umeren, a neprečišćena kanalizacija i otpadne vode i dalje su glavni izvor zagađenja. Kakav je kvalitet pijaće vode u Srbiji, pokazuju i izveštaji domaćih institucija – 50 vodovoda u gradskim naseljima u Srbiji nije imalo ispravnu vodu. Ti podaci objavljeni su u julu 2020. godine u izveštaju o zdravstvenoj ispravnosti vode Instituta za javno zdravlje Srbije “Dr Milan Jovanović Batut”. Od 50 gradskih vodovoda u kojima je uočena neispravnost, 11 je imalo mikrobiološki neispravne uzorke. Takva voda pila se, između ostalog, u Somboru, Vrbasu, Vršcu i Novoj Varoši. Ekološki aktivista Aleksandar Jovanović Ćuta poručio je da svi ekološki problemi, pa i problem sa vodom, mogu da budu rešeni tek ako bi na vlast došli neki drugi ljudi koji bi se angažovali na rešavanju tih problema i da dok god je trenutni režim na vlasti, Srbija će biti tempirana ekološka bomba.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here