Osme „Pesničke vatre zlatiborske“ – Povelja Matiji Bećkoviću

0
114

Na Šumatnom brdu na Zlatiboru održane su osme po redu „Pesničke vatre zlatiborske“, posvećene obeležavanju 200 godina od rođenja Fjodora Mihailoviča Dostojevskog. Ovogodišnji dobitnik povelje je akademik Matija Bećković.

Osme po redu „Pesničke vatre zlatiborske” otpočele su tradicionalnim paljenjem vatre na Šumatnom brdu na Zlatiboru. Poželevši svima dobrodošlicu na ovu manifestaciju, predsednik opštine Čajetina Milan Stamatović naglasio je da su ovogodišnje „Pesničke vatre zlatiborske“ posvećene obeležavanju 200 godina od rođenja jednog od najvećih ruskih pisaca Dostojevskog i da je odlučeno da se ovogodišnja Povelja dodeli “danas najvećem, najglasnijem i najznačajnijem pesniku u Srbiji” Matiji Bećkoviću. Stamatović je napomenuo da je Bećković dobitnik još jednog priznanja opštine Čajetina – povelje Zlatiborski vidovdanski vitez.

Zahvaljujući se na priznanju, Bećković je podsetio na to da je “veliki engleski pesnik Blejk rekao da gde se sreću ljudi i planine tu nastaju velika dela”, ali i na to da je Dostojevski bio veliki prijatelj Srbije.

Program u Kulturnom centru Zlatibor počeo je scenom iz jednog od najznačajnijih pozorišnih ostvarenja, predstavom „Idiot“. Monolog je izvela glumica Ivana Žigon, koja je u Moskvi dobila nagradu za najbolju žensku ulogu u pomenutoj predstavi. Svi posetioci ovogodišnjih „Pesničkih vatri zlatiborskih“ su imali priliku da čuju i njeno maestralno izvođenje pesme „Kosovo polje“, čije je stihove sročio Matija Bećković.

U programu su učestvovali i gosti sa Beogradskih međunarodnih susreta književnika koji su uvek prisutni na „Pesničkim vatrama zlatiborskim“. Ove godine su se predstavili sa svojim pesmama u slavu 200 godina od rođenja Dostojevskog i u čast Matije Bećkovića. Govorili su  Goran Vračar, pesnik iz Istočnog Sarajeva, Radenko Popović, pesnik iz Crne Gore, kao i  Mirjana Ranković Luković, naša zavičajna pesnikinja. Potom su Divna Marić i Slobodan Ljubičić, prvaci drame Užičkog pozorišta, govorili delove jedne od naših najlepših ljubavnih pesama, koju je napisao Matija Bećković za svoju ljubljenu Veru Pavladoljsku.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here