Od ponedeljka kombinovana nastava u srednjim školama na teritoriji osam lokalnih samouprava

0
21

Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Vlade Republike Srbije saopštilo je da će se, na osnovu odluke Tima za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola, kombinovana nastava od ponedeljka, 11. oktobra, primenjivati u srednjim školama na teritoriji osam lokalnih samouprava.

Tim za praćenje i koordinisanje primene preventivnih mera u radu škola doneo je odluku da se drugi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada, odnosno kombinovana nastava od ponedeljka, 11. oktobra 2021. godine primenjuje u srednjim školama na teritoriji 8 lokalnih samouprava, a to su: Beograd, Velika Plana, Vlasotince, Vrnjačka Banja, Lajkovac, Lebane, Temerin i Šabac. Drugi model nastave podrazumeva da se obrazovno-vaspitni proces organizuje kombinovanjem neposredne nastave i nastave na daljinu, a odeljenja su podeljena u grupe.

Pre donošenja odluke, za svaku lokalnu samoupravu razmatrani su opšta epidemiološka situacija, podaci iz nadzora o obolevanju od kovid-19 kod učenika i nastavnika, kao i podaci o utvrđenim klasterima obolelih, odnosno broju odeljenja koja su prešla na treći model nastave usled obolevanja učenika. U svim ostalim osnovnim i srednjim školama u Srbiji se primenjuje prvi model organizacije obrazovno-vaspitnog rada koji podrazumeva neposrednu nastavu u školama.

Prema podacima iz nadzora preuzetim iz elektronskog sistema „Servis javnog zdravlja“ koje je Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja dostavio Institut za javno zdravlje „Milan Jovanović Batut“ u nedelji od 27. septembra do 6. oktobra 2021. godine broj obolele dece školskog uzrasta od 6 do 18 godina je bio 2.774 što je 0.35% obolelih. U osnovnim i srednjim školama na teritoriji Republike Srbije, u poslednjih 10 kalendarskih dana ukupno je 71 odeljenje, sa 16 i manje učenika, zbog najmanje tri slučaja infekcije učenika u odeljenju promenilo način organizacije rada sa neposrednog rada na onlajn nastavu. Ukupno su 992 odeljenja, sa 17 i više učenika, zbog najmanje dva slučaja infekcije učenika u odeljenju promenila način organizacije rada sa neposrednog na kombinovani model u poslednjih 10 kalendarskih dana, a 120 je grupa u kojima se iz kombinovanog modela nastave prešlo na onlajn usled pojave tri slučaja infekcije učenika u poslednjih 10 kalendarskih dana.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here