Sastanak premijerke Brnabić sa potpredsednikom Vlade Slovačke

0
47

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić razgovarala je danas sa potpredsednikom Vlade Republike Slovačke i ministrom privrede Rihardom Sulikom o bilateralnim odnosima, ocenivši da je politička saradnja odlična, a ekonomska sve bolja, posebno kada je reč o Mešovitoj komisiji za ekonomsku saradnju dveju zemalja.

Premijerka Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa potpredsednikom Vlade Republike Slovačke i ministrom privrede Rihardom Sulikom. Brnabić je rekla da Srbija može da uči od Slovačke kada je u pitanju razvoj ekonomije i privrede i da se nada da će u narednoj godini biti povećan obim robne razmene, na koji je uticala epidemija COVID-19. Ona je takođe izrazila zahvalnost na podršci koju ta prijateljska zemlja pruža Srbiji na putu ka punopravnom članstvu u Evropskoj uniji i nedvosmislenom stavu da je neophodno proširenje Unije. U tom kontekstu, predsednica Vlade je ukazala na to da su u potpunosti spremna dva klastera za otvaranje u decembru. Hvala na podršci Slovačke, koja je uvek otvorena i potpuno iskrena, kao što su i zemlje Višegradske grupe, rekla je Brnabić, ponovivši da Srbija ceni to što je Bratislava veliki zagovornik proširenja Unije. Premijerka je naglasila da Srbija takođe veoma ceni i to što Slovačka istrajava u svom principijelnom stavu da ne prizna jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Sulika je potvrdio da će njegova zemlja podržati evropski put Srbije i da nam, s obzirom na njihovo iskustvo od pre dve decenije kada su bili u fazi u kojoj smo mi danas, stoje na raspolaganju u vezi sa savetima, i u tom kontekstu ponudio pomoć resornih ministara Vlade Slovačke. On je ocenio da je, pored razgovora o ekonomiji, privredi i robnoj razmeni, neophodno otvoriti i druge teme, pri čemu je posebno podvukao oblast inovacija, što je premijerka Brnabić i prihvatila i ponudila zajednički rad u toj, ali i u ostalim oblastima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here