Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas obeležavaju praznik svetog apostola Tome, a ovaj dan u narodu je poznat kao Tomindan.

Sveti Toma bio je jedan od dvanaestorice apostola, a poznat je i kao Neverni Toma jer je posumnjao u to da je Gospod vaskrsao.  Apostol Toma prema predanju nije odmah poverovao u vaskrsnuće Isusa. Tada se Isus Hrist ponovo javio učenicima, a Tomi se tom prilikom posebno obratio da ispruži ruku i dodirne mu rebro kako više ne bi bio neveran.

Sveti Toma je širio hrišćanstvo u Palestini, Persiji i Indiji, a pre nego što je postradao za veru, mnoge je preobratio u hrišćanstvo, ustanovio je crkvu i postavio sveštenike i episkope.

Tomindan je u Srbiji krsna slava, ali i esnafska, a kako je sveti Toma bio vešt drvodelja, posebno ga slave stolari, zidari, drvodelje, šumari, užari… U nekim krajevima naše zemlje veruje se i da štiti od vukova, a u istočnoj Srbiji se smatralo da je mast zeca ulovljenog na Tomindan lekovita, te su je čuvali radi izlečenja od kostobolje i sličnih boljki.

Tomindan se prema broju porodica koji ga slave nalazi se na dvanaestom mestu slava.

Kod Srba od najstarijih vremena postoji predanje da je Sveti Toma, kad su sveci delili uloge, uzeo pečat od oblaka, ali da nikada ne donosi oluju već samo dragocenu kišu. Veruje se i da Sveti Toma, ako se naljuti, može jednog dana da donese drugi potop, ali kako ga nadgleda Presveta Bogorodica, to neće biti uskoro.

Postoji i stara srpska izreka „Sveti Toma – sedi doma“. Ona podrazumeva da se na ovaj dan nigde ne ide izuzev u crkvu i to je najvažniji običaj koji bi na današnji dan trebalo ispoštovati.

Od davnina se verovalo da do Tomindana traje prelazno godišnje doba, takozvana podjesen, te da od danas već polako ulazimo u period zime.