Predsednik parlamenta Ivica Dačić i članovi Radne grupe za međustranački dijalog bez posredovanja stranaca potpisali su danas Sporazum o unapređenju izbornih uslova. Sporazum su potpisali predstavnici Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Dveri, Dosta je bilo, Srpske radikalne stranke, Pokreta obnove Kraljevine Srbije, Demokratske stranke Srbije, Zavetnika i Zdrave Srbije.

Predsednik parlamenta Ivica Dačić i članovi Radne grupe za međustranački dijalog bez posredovanja stranaca potpisali su danas Sporazum o unapređenju izbornih uslova. Nakon potpisivanja Sporazuma u Domu Narodne skupštine, Dačić je kazao da je dogovoreno da se izborni uslovi poboljšaju i da se otkloni svaka mogućnost da bilo ko „baci ljagu na Srbiju“. On je naveo da se tim sporazumom ne dira dogovor koji je postignut sa evroparlamentarcima, kao što je formiranje privremenog tela za kontrolu medija i proširenje Republičke izborne komisije (RIK). Predsednik parlamenta je pozvao opozicione stranke da do ponedeljka, 1. novembra predlože ljude koji će biti članovi privremenog regulatornog tela za medije.

Sporazum su potpisali predstavnici Srpske napredne stranke, Socijalističke partije Srbije, Dveri, Dosta je bilo, Srpske radikalne stranke, Pokreta obnove Kraljevine Srbije, Demokratske stranke Srbije, Zavetnika i Zdrave Srbije. Dokumentom je predviđeno da redovni predsednički i beogradski kao i vanredni parlamentarni izbori budu održani 3. aprila pri čemu će izbori za predsednika Srbije biti raspisani 2. marta a parlamentarni i beogradski izbori 15. februara. Dogovoreno je da građanima Srbije na Kosovu i Metohiju bude omogućeno da ostvare „Ustavom zagarantovano“ izborno pravo u saradnji sa Misijom OEBS, kao i da najmanje jedan član svakog biračkog odbora na Kosovu i Metohiji bude izabran na predlog opozicione izborne liste. Sporazum predviđa i da šest od 23 člana stalnog sastava Republičke izborne komisije (RIK) izabere parlament na predlog opozicije,  pri čemu će tri člana predložiti one stranke koje su učestvovale u dijalogu bez stranog posredovanja a preostalu trojicu stranke koje su učestvovale u razgovorima pod pokroviteljstvom Evropskog parlamenta (EP).

U cilju sprečavanja nepravilnosti u radu biračkih odbora predviđeno je da u zakonu o izboru narodnih poslanika i u aktima RIK-a treba „posebno naglasiti da je zabranjeno da se na biračkom mestu koriste paralelni spiskovi i mobilni telefoni“ kao i da na biračkom mestu mogu boraviti samo članovi biračkog odbora, akreditovani domaći i strani posmatrači i građani koji su došli da glasaju. Cenzus će i na predstojećim izborima biti tri odsto a dogovoreno je i da izmenama zakona o sprečavanju korupcije treba predvideti da 10 dana pre dana glasanja „mediji ne mogu izveštavati o zvaničnim javnim skupovima na kojima se otvaraju infrastrukturni i drugi objekti, odnosno obeležava početak gradnje takvih objekata ako na tim skupovima učestvuju javni funkcioneri koji su kandidati za predsednika Republike, poslanike i odbornike“.

U oblasti medija, dogovoreno je osnivanje Privremenog nadzornog tela kao ad hok tela Vlade Srbije čije će nadležnosti, između ostalog biti praćenje medija i sprovođenje preporuka za privatne emitere sa nacionalnom pokrivenošću. To telo će imati 12 članova od kojih će šest predložiti REM a preostale predsednik parlamenta posle konsultacija sa opozicionim strankama pri čemu će po tri člana predložiti stranke koje su odbile strano posredovanje, odnosno one koje su učestvovale u dijalogu pod pokroviteljstvom EP. Dogovoreno je i da naknada za rad u biračkom odboru bude povećana sa 1.500 na 2.000 dinara. Primenu sporazuma pratiće Kontrolno telo međustranačkog dijaloga u čijem će sastavu,