Svečano otvoren restaurirani rečni monitor “Sava”

0
200

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović sinoć je prisustvovao svečanom otvaranju restauriranog rečnog monitora „Sava”, povodom obeležavanja Dana oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu, a u okviru manifestacije „Dani slobode”.

Povodom obeležavanja Dana oslobođenja Beograda u Prvom svetskom ratu, a u okviru manifestacije “Dani slobode”, ministar odbrane dr Nebojša Stefanović sinoć je prisustvovao svečanom otvaranju restauriranog rečnog monitora „Sava” na prostoru između Brankovog mosta i Savskog pristaništa.

Obraćajući se okupljenim građanima Stefanović je istakao da Srbija nije imala u svojoj istoriji taj luksuz da može da kaže da je uvek bila slobodna i morala je da izbori slobodu. Nijedna druga učesnica Prvog svetskog rata nije tako skupo platila cenu slobode, jer je Srbija u ovom ratu izgubila jednu trećinu svog stanovništva, od čega 60 odsto svoje muške populacije. Stefanović je naglasio da je ogromna žrtva koju je naš narod platio da bi bio slobodan, a samo Beograd je razaran i obnavljan više od četrdeset puta. Prema njegovim rečima, upravo ta volja za borbom i stalna težnja da uprkos brojnim padovima ustajemo sve jači, bolji i spremniji za nove pobede, dovela je danas Beograd među najuređenije gradove Evrope i sveta i učinila ga najlepšim ogledalom Srbije.
Kako je ministar odbrane rekao, drugi su bili u pravu kada su još pre jednog veka govorili da će imenom Srbija biti ispisivane najsvetlije i najsvetije stranice istorije, a o tome govori  i rečni monitor „Sava” – simbol nepobedivosti Srbije i ujedno neprocenjivo kulturno dobro naše zemlje.
Upravo sa ovog broda, koji je napravljen 1904. godine, a zatim bio jedan od 10 monitora austrougarske mornarice, ispaljen je prvi hitac na Beograd i početak Prvog svetskog rata. On je tada bio „Bodrog”. Nakon toga promenio je ime i u oslobođenju postao rečni monitor „Sava”. On danas simbolizuje i nepristajanje našeg naroda na ništa manje od slobode i nezavisnosti, a sa ovog mesta podsećaće nas sve na to kakav je bio i ostao srpski narod, ukazao je Stefanović.

Gradonačelnik Beograda profesor dr Zoran Radojičić podsetio je da je pre 103 godine, hrabra srpska vojska, na čelu sa Petrom Bojovićem, oslobodila Beograd i već tada, cela Evropa i ceo svet je odao veliku počast srpskoj vojsci na svemu onome što je uradila u Prvom svetskom ratu.

U nastavku svečanosti prikazan je, dokumentarni film „Rečni monitor Sava” u produkciji VFC „Zastava film”, a izvedena je i predstava „1918: Poslednja ratna godina” priređena po romanu Aleksandra Gatalice, koja je završena izvođenjem numere „Kreće se lađa francuska”.

Kulturno dobro „Sava” bivši „Bodrog” od strateškog je značaja za Srbiju, jer je krucijalni dokaz o tome kako je započeo Prvi svetski rat. Reč je o raritetu svetskih razmera, kao jedini preostali bojni brod iz grupe rečnih monitora sa kojih je izvršen prvi artiljerijski udar u Prvom svetskom ratu i jedan od 10 plovila tog tipa na svetu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here