Ministar Ružić – Nastava u školama i naredne nedelje

0
72

Ministar prosvete Srbije Branko Ružić izjavio je da Ministarstvo prosvete svake sedmice četvrtkom pravi presek situacije u školama i ovo je već treća nedelja sa neposrednim modelom nastave, a tako će biti i sledeće nedelje.

Ministar Ružić je izjavio da je manje od hiljadu učenika u ovom trenutku zaraženo korona virusom, što je 0,15 odsto, ali je ukazao da je to statistika i da je važno da se edukacijom i radom i sa učenicima i sa nastavnicima promoviše primena epidemoloških mera, ali i podiže svest o potrebi da se sa epidemijom izborimo, a put ka tome je vakcina.

Ružić je naglasio da je ovaj sistem vitalan, ali da ne može da bude izuzet iz opšte populacije i zato je bitno da se sve mere poštuju. Ima slučajeva da roditelji šalju bolesnu decu u školu, ali to nije veliki broj i na nama je da radimo na prevenciji i edukaciji”, istakao je Ružić.

Ružić je dodao da je reakcija na neposrednu nastavu u školama više nego pozitivna i da nije bilo protesta ni roditelja ni nastavnika.

Inicijalna ideja je bila da raspust otpočne dve nedelje ranije da su ostali loši parametri, ali kako brojke padaju a situacija u školama je dobra, odlučeno je da se radi po kalendaru koji je i propisan. Ako dođe do pogoršanja epidemiološke situacije primenjivaće se primerene mere, naveo je Ružić.

Kada je reč o ekskurzijama, ministar prosvete je rekao da su one teoretski moguće ukoliko je škola u zelenoj zoni, kao i lokalna samouprava, odnosno destinacija u kojoj ekskurzija odnosno nastava u prirodi treba da se održi, ali da je to suštinski mnogo komplikovanije izvesti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here