Otvoren Centar za sekvenciranje genoma u Beogradu

0
129

Predsednica Vlade Republike Srbije Ana Brnabić prisustvovala je danas otvaranju Centra za sekvenciranje genoma u Beogradu, poručivši tom prilikom da će ova ustanova omogućiti da se Srbija dodatno pozicionira kao zemlja koja investira u nauku i nove tehnologije.

Centar za sekvenciranje genoma, u koji je uloženo 600 miliona dinara je, uz podršku Vlade Srbije, izgrađen u saradnji Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo (IMGGI) i Pekinškog instituta za genomiku, a za njega je rekonstruisan objekat u okviru Instituta za molekularnu genetiku i genetičko inženjerstvo, u Ulici Vojvode Stepe u Beogradu.Premijerka Srbije Ana Brnabić, koja je prisustvovala otvaranju Centra je naglasila da će on omogućiti da se Srbija pozicionira kao zemlja čija se ekonomija zasniva na veštačkoj inteligenciji i bioekonomiji, kao država koja mnogo ulaže u zdravlje svojih ljudi i celokupan zdravstveni sistem.

Premijerka je dodala da će Centar u budućnosti značiti i za sve ljude koji žele da se ostvare kao roditelji jer će upravo na tom mestu od 1. januara početi obuka za sprovođenje prenatalnih testova koji se sada mogu raditi u inostranstvu.

Brnabić je ponovila da otvaranje Centra predstavlja početak nove budućnosti u Srbiji, i podsetila na to da je 2016. godine prepoznata četvrta industrijska revolucija kao velika šansa i potencijal Srbije za sveopštu i sveobuhvatnu digitalizaciju. Premijerka je napomenula da se procenjuje da će do 2027. godine tržište biotehnologije vredeti 835 milijardi dolara, a da mi želimo da budemo značajan deo tog tržišta jer imamo znanje, talenat, dobre univerzitete, fenomenalne ljude i dobre institute.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here