Maja Gojković – Konferencija „Ekonomist: Svet u 2022“

0
166

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka kulture i informisanja Maja Gojković prisustvovala je danas u Domu Narodne skupštine godišnjoj konferenciji „Ekonomist“, pod nazivom „Svet u 2022”na kojoj je predstavila rezultate rada u oblasti kulture u ovoj godini i planove za narednu godinu.

Ministarka kulture Maja Gojković izjavila je na otvaranju konferencije „Ekonomist: Svet u 2022“ da kultura nije samo domen koji je bio pogođen teškoćama izazazvanim pandemijom i njenim posledicama, već i strateški resurs za njihovo prevazilaženje na planu duha, kao i u ekonomskoj sferi. Potpredsednica Vlade je rekla da su izazovi zaista probudili kod ljudi, koji se bave kulturom, kreativnost i prinudili stvaraoce da se okrenu nekim drugim oblicima i formama stvaralaštva i pronalaženjem puta do krajnjih korisnika, do publike, a to je svakako onlajn obraćanje i pružanje kulturnih sadržja krajnjim konzumentima. Uprkos teškoj godini, u oblasti kulture ostvareni su značajni rezultati, kulturni radnici su se dobro suočili sa ovim izazovom i Srbija je jedna od retkih zemalja koja nije u potpunosti zaključala ustanove kulture, i koja je umetnike uspela da stavi na listu prioritetnih zanimanja za vakcinaciju od samog početka ovog procesa i da materijalno pomogne skoro svim kategorijama umetnika. Budžet Ministarstva kulture za sledeću godinu je uvećan za dve milijarde dinara, odnosno za 16 odsto u odnosu na 2021. godinu, a godina pred nama u kulturnom životu biće prepoznatljiva kroz tri važna projekta koji će biti ostvareni ili dovedeni do početka realizacije. Početkom godine pažnja će biti usmerena na projekat od nacionalnog značaja „Novi Sad evropska prestonica kulture 2022. godine“, kao jedan od najboljih primera za to kako može da se radi zajednički na nivou Grada Novog Sada, Pokrajine, Republike Srbije i tima „Evropske prestonice kulture“.

Za iduću godinu planirana su sredstva za završetak radova na obnovi podgrađa Petrovaradinske tvrđave, Smederevske tvrđave, Kraljeve crkve u manastiru Studenica, te renoviranje i revitalizacija Sremskih Karlovaca, kao i za jedan izuzetno važan projekat, koji je započet prošle godine – Dvorci, vile i letnjikovci, veliki resursi i potencijal Srbije. U narednoj godini počeće i radovi na renoviranju Arhiva Jugoslavije, obnovi Centralne kule u okviru Memorijalnog centra „Staro sajmište“, na rekonstrukciji Stare železničke stanice, odnosno Istorijskog muzeja Srbije, kao i radovi na izradi projektne dokumentacije i idejnog rešenja Muzeja Nikole Tesle.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here