Branko Pavlović – Situacija u Ukrajini zavisi od stepena političke razboritosti u Kijevu

0
86

Advokat Branko Pavlović je rekao da se nada da će ukrajinske vlasti pokazati elementarnu političku razboritost i da neće dozvoliti da zbog američkih interesa oni stradaju u tome.

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Antonio Gutereš upozorio je da je situacija u svetu danas znatno gora nego pre pet godina zbog pandemije kovida-19, klimatske krize i geopolitičkih tenzija koje su izazvale brojne sukobe, ali da, za razliku od američkog predsednika Džoa Bajdena, on smatra da Rusija neće napasti Ukrajinu. Kako ocenjuje da će se razvijati odnosi Rusije i Ukrajine u narednom periodu pitali smo advokata Branka Pavlovića.

Dok Rusija odlučno negira bilo kakve namere da izvrši invaziju na Ukrajinu, iako ima nagomilane trupe na granici, svet strahuje od novog sukoba na istoku Evrope. Kako navodi Rojters, politički savetnici iz Rusije, Ukrajine, Francuske i Nemačke saglasili su se nakon dugih razgovora da treba razmatrati prekid vatre na istoku Ukrajine ali da su mnoga pitanja koja se tiču uspostavljanja mira ostala nerešena. Glavni ruski pregovarač Dmitri Kozak rekao je na konferenciji za medije da se nada da će pozicije biti približene i najavio da će se novi sastanak četiri države u normandijskom formatu održati za dve nedelje u Berlinu. Izvor iz Jelisejske palate navodi da je sastanak bio uspešan i da se Rusija obavezala da će se ponovo angažovati u procesu, što je korak ka smanjenju tenzija, kao i da je to prvi put za više od dve godine da je nešto dogovoreno, naglasivši da je dogovor o bezuslovnom prekidu vatre krucijalan u trenutnom kontekstu. Komentarišući situaciju u Ukrajini, advokat Branko Pavlović je rekao da se nada da će ukrajinske vlasti pokazati elementarnu političku razboritost i da neće dozvoliti da zbog američkih interesa oni stradaju u tome.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here