Ministar Ružić razgovarao sa predstavnicima reprezentativnih sindikata prosvete

0
92

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić razgovarao je danas sa predstavnicima reprezentativnih sindikata prosvete i istakao da, zahvaljujući disciplini i poštovanju mera, škole i dalje nisu mesto velikog širenja zaraze i da upravo i zbog tih činjenica Tim za škole može da donese odluku da se nastava pretežno odvija redovno ili kombinovano.

Prvi potpredsednik Vlade Republike Srbije i ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić razgovarao je danas sa predstavnicima reprezentativnih sindikata prosvete o zahtevima koji su izneti u prethodnom periodu. Ružić je istakao da, zahvaljujući disciplini i poštovanju mera, škole i dalje nisu mesto velikog širenja zaraze i da upravo i zbog tih činjenica Tim za škole može da donese odluku da se nastava pretežno odvija redovno ili kombinovano. U bilo kom trenutku, kako zbog povećanja broja zaraženih, zaposlenih ili učenika, lokalni krizni štab može doneti odluku o onlajn nastavi, kao meri zaštite i prevencije, istakao je prvi potpredsednik Vlade i napomenuo da postoji u većoj meri razumevanje da je neposredna nastava najbolja za sve, kao i da je to motiv za dodatno poštovanje mera. On je naveo da su prosvetni radnici pokazali i dokazali svoju spremnost i volju da deca najmanje trpe i da iz tog razloga i postoji Tim za škole, Krizni štab, pa i dijalog sa sindikatima, kao mesta gde se razmatraju svi izazovi i dogovaraju rešenja. Na sastanku je istaknuto da mnogi utvrđeni problemi zahtevaju interresorni pristup, pri čemu je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja uputilo dopise resornim ministarstvima i očekuje saradnju po svakom pitanju.

Sindikati su izrazili zadovoljstvo nedavno donetom odlukom Vlade da se 2.500 lica iz određenog radnog statusa prebace na neodređeno, što je značajan korak države u poboljšanju položaja prosvetnih radnika. Imajući u vidu važne i višestruke funkcije sistema predškolskog vaspitanja i obrazovanja u domenu podrške deci i porodici i ukupnog društvenog, kulturnog i ekonomskog razvoja zemlje, aktuelne uredbe Vlade o merama za prevenciju i zaštitu od COVID-19, preporuke nadležnih zdravstvenih organa, preporuku za odlučivanje o centralizovanom zatvaranju predškolskih ustanova na period od pet dana, mogu dati samo nadležni zdravstveni organi i Krizni štab.

Na sednicama Tima za škole, analiziraju se podaci u lokalnim samoupravama i iz predškolskih ustanova i donose odluke vezano za predškolske ustanove. Stav Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja jeste da u ovom trenutku ne postoje objektivni pokazatelji da dođe do zatvaranja predškolskih ustanova.

Kada je u pitanju posebni kolektivni ugovor za zaposlene u osnovnim i srednjim školama, kao i u domovima učenika, na sastanku je dogovoreno da se uskoro potpiše sporazum o produženju, a potom i aneks ugovora, u skladu sa pregovorima koji se vrše između četiri ministarstva i reprezentativnih sindikata.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here