Milan St. Protić o predsedničkim kandidatima opozicije

0
192

Istoričar Milan St. Protić je mišljenja da će Zdravko Ponoš imati najbolji rezultat na predsedničkim izborima od svih do sada poznatih opozicionih kandidata ali da ne može da kaže da li će to biti dovoljno da ugrozi aktuelnog predsednika države.

Radomir Lazović iz pokreta Ne davimo Beograd izjavio je da će taj pokret podržati onog kandidata “koji uđe u drugi krug na predsedničkim izborima”, ali i naglasio da je potrebno imati kandidata koji predstavlja „zelene i leve ideje“, jer je kandidat Ujedinjene Srbije Zdravko Ponoš predstavnik desničara i konzervativnijih glasača. Da li veće šanse na aprilskim izborima ima levo ili desno orijentisan predsednički kandidat i ko, od do sada poznatih kandidata, ima najveće šanse na predstojećim predsedničkim izborima pitali smo istoričara Milana St. Protića.

Predsednički i parlamentarni izbori u Srbiji održaće se 3. aprila, a stranke uveliko traže svoje strategije i načine za privlačenje broja birača. Značajan korak u tom smeru su predsednički kandidati, koji su često i dobar mamac za glas na parlamenatrim, pa i lokalnim izborima. Predsednički izbori privlače značajan deo birača jer se predsednik Srbije bira neposredno, glasanjem za konkretnog kandidata. Po oceni političkih analitičara predsednički kandidat u mnogome može uticati na vidljivost određene partije na parlamentarnim izborima i poboljšati krajnji rezultat i zato se očekuje da veliki broj političkih opcija objavi svoje predsedničke kandidate.

Predsednički kandidat Ujedinjene Srbije Zdravko Ponoš je izjavio da njegova politika podrazumeva i građansko i nacionalno, te da je takva opoziciona kolona, koja u svom sastavu ima pokrete i stranke koje baštine i levo i nacionalno, umerenu desnicu i levicu, politička opcija koja predstavlja većinu u Srbiji kojoj je potreban širok spektar neopterećen ideološkim razlikama.

Prema mišljenju istoričara Milana St. Protića, zbog ovakve politike Zdravko Ponoš ima najveće šanse da ostvari najbolji rezultat među opozicionim kandidatima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here