Ivan Pajović – Zatvaranje “prljavih” izvora energije biće sprovedeno i u Srbiji

0
107

Ekonomista Ivan Pajović smatra da će u skladu sa evropskim trendom zatvaranja ”prljavih” izvora energije, Zelena agenda biti primenjena i u Srbiji.

U Evropi je trend zatvaranja prljavih izvora energije. Da li će Zelena agenda biti primenjena i u Srbiji i da li Srbija može očekivati da će doći do zatvaranja njenih prljavih izvora energije, pitali smo ekonomistu Ivana Pajovića.

Srbija je krenula na put energetske tranzicije a “Zelenom agendom” predviđeno je da se do 2040. godine 40 odsto električne i toplotne energije proizvodi iz obnovljivih izvora, a do polovine veka više od 50 procenata. Nadležni su poručili da “Zelena agenda” ne znači gubitak posla, niti gubitak investicija, već pokretanje potpuno druge strukture ekonomije i nova radna mesta. Ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović je izjavila da će Srbija graditi velike solarne elektrane, elektrane na vetar kao i hidro-reverzibilne elektrane i da će država učiniti sve da minimum 10 posto krovova u Srbiji bude pokriveno solarnim panelima. Za “zeleni zaokret”, našoj zemlji iz Evropske unije su stigle pozitivne ocene i istaknuto je da je ceo svet u procesu dekarbonizacije tj. smanjenja zavisnosti od fosilnih goriva, a da su jedina alternativa obnovljivi izvori energije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here