Aleksandar Jovanović Ćuta o ukidanju projekta “Jadar”

0
126

Komentarišući ukidanje Prostornog plana i Radne grupe za projekat Jadar, Aleksandar Jovanović Ćuta, jedan od lidera Ekološkog ustanka je izjavio da će na ulice izaći milion ljudi ako neka druga vlada pokuša da vrati Rio Tinto u priču o eksploataciji litijuma, te da se više neće desiti da neko uzima sebi zlato za nakit i ogrlice i milione u džepove.

“Ako gledamo prostorni plan u kome više nema projekta Rio Tinta, mi smo isterali zmiju iz kuće. Nema potrebe da se ponovo okupljamo na protestima, jer su naši zahtevi ispunjeni. Ukoliko je to i zaista pravno rešeno, nema razloga da se ponovo troši energija. Ako nije pravno rešeno, budite sigurni da će biti, izjavio je Aleksandar Jovanović Ćuta, jedan od lidera Ekološkog ustanka, nakon što su članovi tog pokreta iz zgrade Vlade Srbije preuzeli dokumentaciju o Rio Tintu i projektu “Jadar”. Pitali smo ga da li je dovoljno to što je ukinut prostorni plan i radna grupa za projekat Jadar.

Uredba koju je 20. januara donela Vlada Srbije, o prestanku važenja Uredbe o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita “Jadar” objavljena je u “Službenom glasniku” čime je ozvaničena odluka koju je posle sednice Vlade Srbije saopštila premijerka Ana Brnabić.

U Odluci je navedeno da će danom stupanja na snagu ove Uredbe, nadležni organi bez odlaganja staviti van snage pojedinačne akte donete radi realizacije Uredbe o utvrđivanju Prostornog plana područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade minerala jadarita “Jadar”, i obustaviti sve postupke koji su započeti na osnovu Uredbe o utvrđivanju Prostornog plana. U istom broju “Službenog glasnika” objavljena je i Odluka o prestanku važenja Odluke o obrazovanju Radne grupe za implementaciju projekta “Jadar”, koja je takođe stupila na snagu danom objavljivanja u “Službenom glasniku Republike Srbije.

Premijerka Brnabić je izjavila posle sednice Vlade Srbije da su stupanjem na snagu ove Uredbe ispunjeni svi zahtevi ekoloških protesta i stavljena tačka na “Rio Tinto” u Republici Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here