Darko Trifunović – Grupa Veljka Belivuka nije demontirana

0
133

Grupa Veljka Belivuka nije demontirana, izjavio je Darko Trifunović stručnjak iz oblasti bezbednosti sa Nacionalnog instituta za bezbednost i dodao da je organizacija samo jednu grupu zamenila drugom a da je sve ostalo po starom.

Darko Trifunović sa Nacionalnog instituta za bezbednost je u jednoj tv emisiji istakao da organizacije mafije i dalje postoje, kao i da šef Belivukove grupe i onaj koji je doveo Dijanu Hrkalović u policiju nije uhapšen. Škaljarski, Kavački klan, Belivukova grupa, kriminalni klanovi, njihove jedinice i surove egzekucije ne nestaju ubistvom vođa. Regrutuju se novi kadrovi, nove snage. Periodi mirovanja su kratki. Darka Trifunovića smo upitali kada je u pitanju grupa Veljka Belivuka da li je u toku regrutovanje novih kadrova ili period mirovanja.

Kada je kroz medijske izvještaje obelodanjeno na koji način su grupe organizovane, koje su sve metode likvidacije i delovanja koristili, običan građanin se zapita kako jedna takva organizacija, uz sav obaveštajni i policijski rad, uopšte može da postane tako snažna i postane država u državi?

Organizovane kriminalne grupe karakteriše to da su organizovane po principu državnog aparata. Svaki član grupe zna tačno šta je njegov zadatak i nadležnost i kao takvi oni predstavljaju jednu paradržavnu strukturu. Područje bivših jugoslovenskih republika postalo je pravi raj za uspostavljanje takvih grupa za koje granice, postavljene nakon tragičnih ratnih sukoba, ne postoje.

Ono što karakteriše sve njih je to da su izrazito fluidne i vrlo brzo se adaptiraju i preuzimaju prevlast. Čak i najveće policijske akcije, ali i najodlučnije vlasti nisu uspele da iskorene prisustvo organizovanog kriminala. Ono što svakako privlači pažnju javnosti je to da je skoro svaka politička garnitura paralelno imala dominantnu organizovanu kriminalnu grupu. Čak i onda kada su njihove vođe hapšene, one su nastavljale nesmetano svoj rad ili su ih zamenile vođe drugih klanova.

Za razliku od “zemunskog klana” koji je vrbovao državni aparat, beogradski, takozvani navijački klanovi su vrbovali navijače. Prema mišljenju bezbednosnih stručnjaka klanovi nisu ugašeni i na teritoriji Beograda skoro sigurno već postoji novi Belivuk, jer posle svakog obračuna države s mafijaškim klanovima, na scenu stupa nova grupa. Mafijaške grupe u svim državama regiona oduvek su bile uvezane, jer njih interesuje plasman droge na Zapad.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here