Ministar odbrane u Vladi Republike Srbije, Nebojša Stefanović, prisustvovao je danas ceremoniji povodom obeležavanja ANZAC dana i položio venac na groblju Komonvelta u Beogradu.

Potpredsednik Vlade i ministar odbrane Nebojša Stefanović prisustvovao je danas ceremoniji povodom obeležavanja ANZAC dana i položio venac na groblju Komonvelta u Beogradu, u pratnji komandanta Komande za obuku general-majora Željka Petrovića i načelnika Uprave za vojno zdravstvo brigadnog generala Radivoja Anđelkovića. Ministar Stefanović, u okviru ceremonije, položio je i ruzmarin na grobove australijskih i novozelandskih boraca, u skladu sa običajima ovih zemalja. Ceremonija je održana u čast australijskih i novozelandskih oružanih snaga koje su učestvovale u Prvom svetskom ratu.

Ambasador Australije Danijel Emeri rekao je, tom prilikom, da su te zemlje 1915. godine prvi put učestvovale u oružanim sukobima pod sopstvenim zastavama. „U zoru 25. aprila, ANZAC trupe su prvi put stupile na tlo Turske u nesrećnom savezničkom pohodu na Dardanele. Većina mladića koji su bili u trupama nisu imali ikakvo vojno ili borbeno iskustvo, a još manje ideju šta da očekuju. Nedugo potom, bili su suočeni sa najstrašnijim užasima rata“ rekao je ambasador Emeri. Ukazujući na brojne žrtve u bici na Galipolju ambasador Australije podsetio je i na stradanje srpskih vojnika u Prvom svetskom ratu. „Među najpogođenijim zemljama bila je i Srbija, koja je tragično izgubila previše vojnika i civila, ljudi koji su se hrabro borili za odbranu svoje zemlje. Australija je izuzetno ponosna na pomoć koju su Srbiji pružale australijske medicinske sestre, a među njima je i čuvena Olive King koja je nagrađena ordenom Svetog Save za svoje doprinose“ istakao je ambasador Emeri.

Ambasador Republike Turske Hami Aksoj, tom prilikom, podsetio je na reči Mustafe Kemala Ataturka, osnivača moderne turske države, koji je rekao da „oni heroji koji su prolili svoju krv i izgubili svoje živote, sada leže u zemlji prijateljske države. Zato počivajte u miru. Nema razlike između Džonija i Mehmeda za nas, koji leže jedan pored drugog ovde u ovoj zemlji našoj. Vi, majke, koje ste poslale svoje sinove iz dalekih zemalja, obrišite suze, vaši sinovi sada počivaju u našim nedrima, u miru. Pošto su izgubili živote na ovoj zemlji, postali su i naši sinovi“.

ANZAC dan jedan je od najvažnijih nacionalnih praznika Australije i Novog Zelanda i obeležava se svake godine 25. aprila kao podsećanje na prvu veliku bitku australijskih i novozelandskih oružanih snaga u Galipolju u Turskoj tokom Prvog svetskog rata. Borbe su počele 25. aprila 1915, a okončane su 9. januara 1916. godine.