Verski kalendar – Uskršnji ponedeljak

0
227

Pravoslavni vernici slave Uskršnji ponedeljak i drugi dan Uskrsa. Običaji nalažu da se na Uskršnji ponedeljak nastavljaju gozbe i veselja, na kojim se ugošćavaju rođaci, kumovi, komšije i prijatelji.

Uskrs se slavi tri dana, pa su u kalendaru Srpske pravoslavne crkve crvenim slovom obeleženi i današnji Uskršnji ponedeljak i sutrašnji Uskršnji utorak. Uskršnjim ponedeljkom počinje takozvana Svetla nedelja, koja se smatra produžetkom Uskrsa. Vrlo je raširen i naziv “Bela nedelja”, jer spada u trapave sedmice, tokom kojih se ne poste ni sreda ni petak. Baš zbog Tomine nedelje, sedam dana po Uskrsu, naziva se i Tomina sedmica. Na ovaj dan se nebo zatvara, pa se negde ova sedmica naziva još i Zaklopita. I dalje, uobičajen pozdrav je “Hristos vaskrse”, a odgovor “Vaistinu vaskrse”. Pozdravlja se tako 40 dana, sve do Spasovdana.

U Srbiji, pretežno u vojvođanskim selima, na današnji dan se zadržao jedan interesantan običaj, polivanje devojaka vodom. Naime, mladi momci obilaze fijakerima ili karucama devojke u selu i sa sobom vode tamburaše ili sami sviraju, ali nose kanticu ili ćup pomoću kojeg će politi devojku. Simbolično, polivanje vodom predstavlja spiranje pređašnjih devojačkih greha, a to takođe podseća i na to kako je Isus svojim apostolima oprao noge. Pored toga, smatralo se da što više neki momak polije devojku, znači da je veća šansa da će je zaprositi te godine. Nakon toga, devojka ih služi farbanim jajima, kolačima i vinom, a ponekad zaigra s njima i kolo.

Ovo je dan za radost i veselje. Zato, neka to bude jedino “pravilo” koje treba da “ispoštujete” na današnji dan – radujte se, smejte se i provedite vreme sa onima koje volite. Uskršnji utorak, prema narodnom verovanju, jedini je dobar utorak u godini. Ako je u Svetlu sredu nebo zvezdano, stariji ljudi tvrde da će godina biti izuzetno rodna.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here