Đorđe Vukadinović – Naša spoljna politika je konfuzna i haotična

0
90

Naša spoljna politika je konfuzna i haotična, ocenio je analitičar i urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović. 

Spoljna politika Srbije je zasnovana na klackanju između Amerike, Evropske unije, Rusije i Kine. Neopredeljenost sada počinje da pravi probleme jer Amerika i Evropska unija sve snažnije traže da se Rusiji uvedu sankcije bez obzira na bliske istorijske i ekonomske  veze Srbije sa tom zemljom. Političkog analitičara i urednika Nove srpske političke misli Đorđa Vukadinovića zamolili smo da oceni spoljnu politiku Srbije.

SAD pozdravljaju ishod izbora u Srbiji, ali i izražavaju zabrinutost zbog zaključaka posmatračke misije Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) u vezi sa kombinovanim uticajem nejednakog pristupa medijima, neopravdanog pritiska na zaposlene u javnom sektoru da podrže funkcionere, znatne finansijske nejednakosti i zloupotrebe državnih resursa koje su rezultirale nejednakim uslovima za učesnike. SAD su zadovoljne što je više kandidata i partija na predsedničkim, parlamentarnim i lokalnim izborima, koji podržavaju pristupanje Srbije Evropskoj uniji, dobilo značajnu podršku na izborima – što je jasna podrška strateškim prioritetima Srbije, navodi se u saopštenju Stejt Departmenta. Koliko će rezultati izbora uticati na spoljnu politiku Srbije pitali smo političkog analitičara i urednika Nove srpske političke misli Đorđa Vukadinovića.

Američki senatori u poseti Beogradu pozvali su Srbiju da se pridruži zapadnim demokratijama u podršci sankcijama Rusiji zbog njene invazije na Ukrajinu.

Američki senatori Odbora za spoljne poslove Kris Marfi (Chris Murphy) i Džin Šejhin (Jeanne Shaheen) te senator Odbora za oružane snage Tom Tilis (Thom Tillis) sastali su se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i istakli da Srbija mora da uskladi svoju spoljnu politiku sa politikom Evropske unije.

Senatorka Džin Šejhin izjavila je da su na sastanku sa Vučićem razgovarali o uvođenju sankcija od strane Srbije prema Rusiji.

“Razgovarali smo o tome i sigurna sam da ćemo nastaviti da razgovaramo, mislim da smo izložili slučaj”, rekla je senatorka.

“Razumemo da Srbija ima dugu kulturnu i ekonomsku istoriju sa Rusijom”, rekao je senator Kris Marfi (demokrata iz Konektikata) posle sastanka sa Vučićem.

“Ali”, dodao je, “ovo je trenutak u kojem postoji veliki rizik ako mi, kao demokratska zajednica, ne pošaljemo jedinstvenu poruku o posledicama ponašanja Rusije u Ukrajini.”

Senator Marfi je na pitanje zbog čega bi Srbija trebalo da uvede sankcije Rusiji rekao da su predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću na sastanku istog dana “preneli nadu” da će politički i ekonomski odnosi Srbije i SAD “biti još jači”, ali i shvatanja o invaziji Rusije na Ukrajinu, odnosno “grubom kršenju međunarodnih normi”.

“Nadamo se da ćemo moći da budemo uz Srbiju narednih nedelja i meseci, da pošaljemo tu jasnu poruku Rusiji. Ovo je prekretnica ne samo za Evropu, nego za ceo svet. Ako demokratske zemlje sveta sada nisu zajedno, onda će to ostaviti otvorena vrata drugim velikim državama da isto to učine u drugim delovima sveta”, naveo je Marfi.

On je naveo da je tok rata u Ukrajini “brutalan”, da su na meti civili i da demokratske države to ne mogu tolerisati.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here