Šta saditi pored jabuke, a šta ne

0
30

U amaterskim voćnjacima i dvorištima možemo da vidimo stabla jabuke koja zaostaju u porastu, kržljava su, često je prisutno žutilo listova, opadanje cvetova i plodova, smanjen rod, loš kvalitet plodova. Kada se takvo stanje produžava iz godine u godinu, krajnji rezultat je odumiranje i sušenje. Ako ste ispunili sve agrotehničke zahteve, pomno pregledali stabla i ne radi se o bolestima, napadu štetočina ili delovanju spoljnih faktora, možemo utvrditi da se radi o međusobnom delovanju različitih vrsta.

Pre sadnje je potrebno napraviti plan koji će pored naših želja, mogućnosti i lokacije uključiti i kompatibilnost biljaka. Moramo se suočiti i s njihovom osobinom da oslobađaju materije koje su štetne za neke druge vrste, zaustavljaju njihov rast i razvoj, smanjuju imunitet, plodnost, kvalitet plodova i čak dovode do uginuća. Prvo mesto na lestvici nepoželjnih stabala pokraj voća zauzimaju kesten i orah, a njima možemo dopisati i većinu četinarskih vrsta koje se često sade u dvorištima ili mešovitim amaterskim voćnjacima. Lišće kestena i oraha kada opadne tokom razlaganja otpušta materije koje nepovoljno deluju na stabla u blizini. Iglice četinara zakiseljavaju zemljište, a to ne pogoduje većini voćnih vrsta.

Jabuka je najpopularnija voćka koju svi sadimo kako bi uživali u njenim sočnim plodovima. Koliko je zahtevna i osetljiva na prisustvo drugog voća, i ona ima veliki uticaj na njih. Nikada je ne treba saditi pored trešnje ili breskve, jer rastu i brže se razvijaju od nje. Snažno korenje će joj oduzeti hranu i vodu i ono može ostati kržljavo. Posebno je opasna trešnja. Osetljiva je i na prisustvo ukrasnog drveća i grmlja. Tako će udika biti pravi lopov koji će krasti vodu što je posebno opasno u periodu suše. Tada se njeno stablo može osušiti. Osim toga, udikovina izuzetno privlači lisne vaši i može biti njihov stalni izvor odakle će naseljavati jabuku bez obzira koliko se mi trudili da je zaštitimo. Jorgovan takođe može postati dom raznih štetočina. To važi i za mnogobrojne prouzrokovače oboljenja. Isti slučaj je sa jasminom i brezom.

Prava svađa oko resursa, hrane i vode, će nastati kada pored jabuke posadimo šljivu i krušku. Isto vredi i za grmolike vrste ribizlu i malinu. Svaka od ovih biljaka će boriti za svoj deo. Ako se sade stabla kalemljena na kržljavim podlogama koje imaju slab koren, već smo unapred osudili stablo da uvene. U slučaju da je kalemljena na semenjaka ili jaku podlogu, tada ima izgled da odlično napreduje pored šljive. Breskva može da ima različitu ulogu kada je u pitanju susedstvo. Ona može izazvati propadanje korena jabuke, ali ni ona ne ostaje dužna. Ako je starija i ima već razvijenu krošnju, ona prekriva mladu breskvu koja će patiti od nedostatka sunca. Malina neće dobro uspevati u hladu krošnje jabuke. Njen koren će isušiti površinski sloj zemlje. Ne sadite jarebiku i ptičju trešnju, jer privlače štetočine. Kada sadite jabuke i kruške, uvek to uradite iste godine i tada će oba stabla dobro napredovati. Ne sadite mladu sadnicu kruške pored jabuke jer može uginuti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here