Teša Tešanović – Povećana cenzura na društvenim mrežama

0
88

Kriza u Ukrajini je samo povećala cenzuru na društvenim mrežama, primetio je novinar Teša Tešanović.

Internet se smatra slobodnijim za izražavanje mišljenja od klasičnih medija, ali i ta sloboda se sve češće dovodi u pitanje. Kakva je sadašnjost a kakva budućnost interneta razgovarali smo sa poznatim novinarom Tešom Tešanovićem.

Srbija je podržala Deklaraciju o budućnosti interneta predstavljenu na skupu u Beloj kući, saopštila je Kancelarija Vlade Srbije za informacione tehnologije i elektronsku upravu. Na skupu koji su organizovale SAD, u saradnji sa Australijom, Japanom, Velikom Britanijom i EU, Srbiju je posredstvom video veze predstavljao direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović. Srbija deli uverenje da digitalne tehnologije poseduju snažan potencijal za promociju demokratije, mira, održivog razvoja, vladavine prava i osnovnih ljudskih prava i sloboda, navodi se u saopštenju. Novinara Tešu Tešanovića pitali smo da li su realne bojazni da će u budućnosti sloboda govora biti ugušena i na internetu.

Srbija takođe deli ciljeve definisane u Deklaraciji za budućnost interneta, koji se odnose na poštovanje univerzalnih vrednosti i principa, poput otvorenog, slobodnog, pouzdanog i bezbednog globalnog interneta u budućnosti, poručila je Srbija posle Deklaraciju o budućnosti interneta predstavljenoj na skupu u Beloj kući.

„Imajući u vidu da Srbija iskreno podržava principe o budućnosti interneta definisane u ovoj Deklaraciji, od zaštite ljudskih prava i osnovnih sloboda, preko inkluzivnog pristupa internetu i jačanja poverenja i bezbednosti u digitalnom ekosistemu, koristimo ovu priliku da zvanično izrazimo našu podršku Deklaraciji za budućnost interneta“, izjavio je direktor Kancelarije za informacione tehnologije i elektronsku upravu Mihailo Jovanović.

Na sastanku u Beloj kući učestvovali su resorni ministri iz drugih država, predstavnici organizacija civilnog društva, predstavnici globalnih internet organizacija i drugih grupa koje se bave ljudskim pravima i zaštitom na internetu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here