Najezda kokošijih vaši

0
7584

Kokošije vaši se hrane sisajući krv. Prenose bolesti, a njihovo suzbijanje nije jednostavno.

Kokošije vaši, među kojima su i tekuti ili pipa, su najčešće štetočine koje parazitiraju na kokoškama i ostaloj živini. Kada se pojave, brzo se razmnožavaju i mogu da zaraze celo jato. Prilikom ishrane prenose zarazne bolesti. Životinje na kojima parazitiraju su nemirne, nervozne, gube na težini, smanjuje se proizvodnja jaja, opada im imunitet, a mogu izazvati i uginuće ptica. Zbog svega navedenog je važno da redovno pregledamo u kakvom su stanju kokoške ili druga živina i da održavamo higijenu u smeštajnim objektima. Odlikuju se malim telesnim dimenzijama. Odrasle jedinke žive oko mesec dana. Hrane se sisanjem krvi i ljuskicama kože. Na svoje domaćine dospeva kroz kontakt sa drugom živinom, ali i preko divljih ptica i glodara. Širenju će doprineti neodržavanje higijene.

Vlasnici živine treba da posmatraju i redovno pregledaju životinje kako bi što ranije uočili simptome pojave vaši. Pregled se obavlja svake četiri do pet nedelja. Životinje je potrebno pregledati uz pomoć baterije ili lampe. Detaljno pregledajte glavu, vrat, područje ispod krila, noge, posebno sa unutrašnje strane, i područje oko kloake. Njihovo prisustvo mogu primetiti po promeni ponašanja životinja koje postaju nemirne. Kako se vaši hrane sisanjem krvi, kokoške osećaju peckanje, svrab. Koža tela postaje crvena, ljuskasta, formiraju se rane, krastice. Perje opada i nastaju ćelava područja. Zbog sve većeg broja vaši koje se hrane na površini kože, životinje gube apetit, smanjuje im se težina, manje nose jaja, javljaju se poremećaji spavanja.

Osnovna preventivna mera je održavanje higijene u objektu gde se drži živina. Pesak za suvo kupanje mora biti čist. Obavezno je suzbijanje glodara. U objektu ne sme da boravi prevelik broj jedinki. Neophodno je da se pojava vaši uoči što pre i brzo deluje. Većina prirodnih sredstava je efikasna u ranim fazama zaraze kada je manji broj štetnih jedinki na živini i u objektu. Svaka jedinka se mora posebno tretirati. Kada otkrijemo prisustvo vaši potrebno je živinu iseliti iz objekta koji očistimo, okrečimo. Ovi paraziti se zavlače u najmanje pukotine i zbog toga čišćenje, krečenje i dezinsekcija moraju da budu temeljno obavljeni.

Od prirodnih sredstava koriste se sirće i razne biljne vrste. Sirće se razređuje sa vodom u odnosu 1:3 i primenjuje pomoću prskalice. Potrebno je dobro isprskati objekat posle čišćenja. Od biljnih sredstava najboljim se pokazao pripravak od kamilice, ruzmarina i vratića. Od svake vrste se uzme 300 gr, potopi u šest litara vrele vode i nastavi kuvati još 15 minuta. Kada se ohladi, ovim preparatom možemo tretirati živinu. Kupke od peska moraju biti čiste. Najbolje je ako pesak pomešamo sa pepelom u odnosu 1:1 i posude postavimo u sam objekat ili u blizini. Postupak traje nešto duže, ali je dugoročno veoma efikasan. Može da se sprovodi i preventivno. Kod izbora hemijskih sredstava treba biti veoma obazriv, posebno kada je u pitanju dezinsekcija kokošinjca. Neka sredstva su zabranjena za upotrebu kada je u pitanju živina, jer štetno deluju na žive životinje. Druga sredstva ne uzrokuju probleme, ali se akumuliraju u mesu, jajima i putem hrane dospevaju u ljudski organizam izazivajući intoksikacije (trovanja, bolesti, alergije). Koristiti samo namenska sredstva u formi praška, spreja, tečnosti, vodenih rastvora. Prilikom primene hemijskih sredstava zaštitite sebe. Kao i kod prirodnih, vaši se nećemo rešiti ako samo tretiramo prostor ili samo živinu.

Suzbijanje je kompleksno i obuhvata objekte, životinje i okolinu. Objekat se temeljno očisti, okreči, tretira sredstvom i ostavi zatvoren najmanje dva sata. Idealno bi bilo da se posle uređenja ostavi prazan dve nedelje pre ponovnog useljavanja jedinki koje smo tretirali. Za to vreme će preživele vaši da uginu usled nedostatka hrane. Borba sa njima je sveobuhvatna i nije moguće izostaviti nešto, a nadati se uspehu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here