Nebojša Novaković – Neophodno je da EPS dobije kompetentno rukovodstvo

0
152

Da bi se Elektroprivreda Srbija načinila profitabilnom uz očuvanje  socijalnog mira, neophodno je da da firma dobije kompetentno rukovodstvo, rekao je predsednik Pokrajinskog odbora Demokratske stranke za Vojvodinu Nebojša Novaković.

Najavljeno poskupljenje struje veoma je uzburkalo javnost. Obrazloženje je da EPS mora funkcionisati profitabilno, to jest tržišno, ali se postavlja u žižu i komponenta socijalnog mira zbog malih zarada koja ne prate inflaciju i poskupljenja na najbolji način.

Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić rekao je za N1, povodom izjave ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović da očekuje poskupljenje struje za građane, da je zapanjen njenom izjavom. “Ako bude samo poskupljenje, a ne uradi se ono što je trebalo odavno, biće – džabe smo krečili. Decenijama je Srbija bila samodovoljna, sada smo napravili vrlo visok trošak, EPS nije samostalan. Neverovatna lakoća davanja izjava, mislio sam da neće moći da izbegne odgovornost. Ovo je EPS, krvotok srpske privrede, veoma je važan, a ona kaže tamo neki ljudi mangupi su napravili problem”, rekao je on.

Povodom najavljenog poskupljenja cene struje, Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić rekao je da se mora imati ekonomska cena struje, a da osim nje, postoji i socijalna politika.

“Ljudima koji su ugroženi, dotiraćeš im da mogu da prežive. Gde smo bili 20 godina? Uvek je bio argument da ne možemo da povećamo cenu jer građani ne mogu da izdrže. Potrošili smo veliki novac, od kad se nalazimo u pandemiji, koja ima svoje posledice, ušli smo još u žešću krizu energenata. Bili smo samodovoljni, nekad smo i izvozili, sada je voda došla do ušiju”, rekao je profesor i dodao da je teško reći koliko bi procenata bilo to poskupljenje.

“Ako država hoce da napravi profitabilno preduzeće nije teško, to je evropska cena struje, električna energija je berzanska roba, ne bih se time bavio. Praviš preduzeće koje je profitabilno, a ono će prodavati na tržištu, to je promenljiva kategorija. Hoćemo li da imamo socijalno preduzeće od EPS ili zdravo, koje će da bude profitabilno, a da država vodi socijalnu politiku, to je jedini ispravan koncept. Da bismo isterali miša na poljanu, moramo od EPS napraviti profitabilno preduzeće, gde neće biti partijskog upravljanja, da se postave ciljevi, menadžment”, objašnjava Profesor Ekonomskog fakulteta Ljubodrag Savić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here