Četiri nagrade za zrenjaninsku predstavu “Dečak i mesec”

0
115

Narodno pozorište “Toša Jovanović” osvojilo je četiri nagrade sa predstavom “Dečak i mesec” na 5. “Zimskom pozorišnom festivalu za decu” u Aleksincu.

Festival je održan u periodu od 20. do 25. maja u organizaciji Gradskog pozorišta “Teatar 91”. Odluke o nagradama jednoglasno je doneo žiri u sastavu Branislav Nedić, dramaturg, Ivana Nedeljković, glumica, i Cvetin Aničić, glumac-lutkar.

U obrazloženju nagrade za najbolju režiju i predstavu u celini koja je pripala Lutkarskom ansamblu Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” i rediteljki predstave “Dečak i mesec” Vjeri Vidov, žiri je naveo: “Izuzetnim rediteljskim postupkom, maštovito i originalno, razvijajući likove i događaje, izvanredno uklapajući sve scenske elemente, rediteljka Vjera Vidov nas vodi kroz uzbudljivu priču o borbi dobra i zla, o značaju mašte i sanjarenja i davanju značaja zaboravljenim vrednostima”.

Odluku o nagradi za najbolju scenografiju dodeljenu scenografu i pozorišnom producentu Leu Vukeliću, žiri je obrazložio mišljenjem da “scenografija kroz samu predstavu raste i od prazne scene pojavljuje se bogata scenografija jednostavnosti, ali vrlo stilski tačna i precizna”, dodajući i da “istaknuta slikovnost i multifunkcionalnost scenskih elemenata ovu scenografiju čine vrednom nagrade”.

Glumici Lutkarskog ansambla Nataši Milišić je za ulogu Svrake i Glumice u predstavi “Dečak i mesec” uručena nagrada za najbolju epizodnu ulogu. “Maštovito i znalački, Nataša Milišić kombinuje dva lika koja igra, likove Glumice i Svrake, i na autoritativan način donosi na scenu pravu glumačku magiju”, navodi se u zaključku žirija. Predstava “Dečak i mesec” premijerno je izvedena na Lutkarskoj sceni Narodnog pozorišta “Toša Jovanović” 15. novembra prošle godine. Predstava je nastala po motivima pripovetke Branka Ćopića “Mesec i njegova baka” – tekst predstave napisao je dramski pisac Željko Hubač a režirala ju je rediteljka Vjera Vidov.

Scenografiju potpisuje Leo Vukelić, kostimografiju i kreaciju lutaka Blagovesta Vasileva. Kompozitor songova je Zoran Bulatović Bale.

U predstavi igraju glumci Predrag Grujić, Kristian Kardoš, Tatjana Barać, Nataša Milišić, Andrija Poša, Danilo Mihnjević, Snežana Popov i Olgica Trbojević Kostić.

Podsećamo, predstava “Dečak i mesec” je proglašena najboljom predstavom za decu u celini i početkom aprila, na 71. Festivalu profesionalnih pozorišta Vojvodine, a Blagovesti Vasilevoj uručena je nagrada “Tihomir Mačković” za najbolju kreaciju lutaka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here