Dragan Petrović – Nema humanih ratova

0
73

Nema preterano humanih ratova, izjavio je naučni savetnik Dragan Petrović kao odgovor na pitanje da li Rusija poštuje običaje i zakone ratovanja.

Producentkinja Radija Slobodna Evropa Vira Hirič poginula je kada je ruska raketa pogodila kuću u kojoj je živela u Kijevu, preneo je Radio Slobodna Evropa. Granatiranje se desilo 28. aprila, a telo Vire Hirč pronađeno je  ispod ruševine. Vira Hirič počela je da radi u kijevskom birou Radija slobodna Evropa 1. februara 2018. godine. Pre toga je radila na vodećim ukrajinskim TV kanalima, preneo je Radio Slobodna Evropa.  Prema podacima gradskih vlasti, još četiri osobe su u bolnici zbog povreda zadobijenih tokom granatiranja. Da li ima utisak da ruska vojska poštuje običaje i zakone ratovanja pitali smo  naučnog savetnika Dragana Petrovića.

Redakcija Radija Slobodna Evropa izrazila je  saučešće porodici  poginule producentkinje Vire Hirič i pamtiće je kao blistavu i ljubaznu osobu, pravog profesionalca.

Usled granatiranja Kijeva ruskim projektilima, 1. i 2. sprat stambene zgrade od 25 spratova delimično su uništeni. Prema podacima gradskih vlasti, još četiri osobe su bile hospitalizovane. Granatiranje Kijeva 28. aprila se dogodilo tokom posete generalnog sekretara Ujedinjenih nacija Antonija Gutereša.

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da je Rusija pucala na Kijev „odmah“ po završetku njegovih razgovora sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija.

Ministarstvo odbrane Rusije komentarisalo je raketne udare na Kijev, rekavši da je visokoprecizno oružje dugog dometa uništilo proizvodne pogone preduzeća raketno-kosmičke industrije Artem u Kijevu.

Ukrajinske vlasti nisu prijavile „uništenje proizvodnih zgrada“ odbrambenog kombinata Artem.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here