Miodrag Kapor – Cene grejanja je nezahvalno predviđati

0
128

Cene grejanja u narednoj sezoni zavise od toga šta će vlast da uradi u kratkoročnom periodu, zbog situacije u Ukrajini, ocenio je stručnjak za energetiku Miodrag Kapor.

Globalna kriza izazvana ratom u Ukrajini preliva se i na Srbiju pa je nepoznato kakve će cene grejanja biti u narednoj zimskoj sezoni. Stručnjak za energetiku Miodrag Kapor smatra da je nezahvalno davati bilo kakva predviđanja.

Usled aktuelne krize u Ukrajini i Rusiji, koja preti da ostavi ozbiljne posledice na veliki broj država, jedno od pitanja koje se postavlja jeste: hoće li se građani Srbije suočiti sa rastom cena energenata ili potencijalnim nestašicama? Pojedini stručnjaci smatraju da nas očekuje ekstremno poskupljenje gasa.

Prema rečima novinara Bogdana Petrovića, Srbija je imala ugovor sa Rusijom o nepromenjenoj ceni gasa koji je  bio na snazi do kraja maja.

„Posle kraja maja ćemo se suočiti sa značajnim poskupljenjima – cena prirodnog gasa će biti dva do tri puta veća nego što je sada“, kaže Petrović.

Ostale cene, prema rečima sagovonika, zavise od cena na svetskom tržištu.

“Čuli smo da je napadnuta rafinerija u Saudijskoj Arabiji, i mi ne znamo da li će se ovako nešto desiti ponovo, da li će se uvesti sankciji Rusiji i za energente. To su sve stvari koje mogu da utiču na cene, a ne možemo da ih predvidimo”, objašnjava Petrović, dodavši da osim cena, svetsko tržište ima uticaj i na to da li ćemo se suočiti sa nestašicom energenata.

S druge strane, stručnjak za energetiku Miodrag Kapor ima manje dramatična predviđanja, on je stava da sudbina Srbije zavisi od sudbine država u regionu, prvenstveno Bugarske, iz koje dobavljamo najveću količinu prirodnog gasa.

“Bugarska nema planove da prekine dotok prirodnog gasa, barem u srednjeročnom planu. U dugoročnom ima, ona će preuzeti prirodni gas iz Azerbejdžana, i to možemo očekivati za dve ili tri godine”, objašnjava Kapor, dodajući da se Srbija prirodnim gasom snabdeva preko turskog toka, te problemi u snabdevanju nisu očekivani.

Kako on kaže, ne postoji mogućnost katastrofalnih situacija u kojima ćemo ostati bez energenata, ali je pitanje cena neizvesno.

“Cene u Srbiji će naravno zavisiti od svetskih cena,ali sada imamo priliku da vidimo da su one počele čak i malo da se snižavaju zbog povećanja proizvodnje, usled pregovaranja država OPEK-a sa Venecuelom”, kaže Kapor.

On naglašava da, čak i ako dođe do toga da Srbija uvede sankcije Rusiji, situacija neće biti “katastrofalna”.

“Čak i da politika Srbije bude usklađena sa politikom Evropske unije, u pogledu uvođenja sankcija Rusiji, neće biti katastrofalnih posledica”, kaže Kapor.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here