Selo se ne može zamisliti bez njegovih živahnih vesnika proleća – seoskih lasta. Opstanak seoskih lasta zavisi od štala i okućnica vrednih domaćina i domaćica u kojima one svijaju gnezda i pronalaze insekte kojima se hrane. Ako u svom domaćinstvu imate laste možete učestvovati u takmičenju „Domaćinstvo koje su laste izabrale 2022“.

Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije kroz takmičenje „Domaćinstvo koje su laste izabrale“ podržava mala poljoprivredna domaćinstva koja se poljoprivredom bave na tradicionalan način. Domaćinstvo sa najviše gnezda seoskih lasta biće nagrađeno tonom kukuruza. Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije nagradiće sve koji ispune uslove za učešće u takmičenju i oni će automatski učestvovati u izvlačenju „Srećno gnezdo“. Domaćinstvo koje ima najmanje jedno aktivno gnezdo seoskih lasta i bude imalo najviše sreće da bude izvučeno iz bubnja biće nagrađeno vaučerom za kupovinu sadnica voća po izboru u vrednosti od 12.000 RSD.

Da bi učestvovali na takmičenju učesnici moraju ove godine da poseduju najmanje jedno ili više aktivnih (zauzetih) gnezda seoskih lasta u svom domaćinstvu. Učesnici moraju da prijave stvaran broj aktivnih gnezda seoskih lasta. Žiri će proveriti verodostojnost prijavljenog broja gnezda. Provera broja gnezda će se vršiti od domaćinstva sa najviše prijavljenih aktivnih gnezda. Kada žiri ustanovi koje domaćinstvo ima najveći broj gnezda domaćinstva sa manjim brojem se neće proveravati. Nagrađuje se domaćinstvo sa područja Republike Srbije koje bude imalo najveći broj zauzetih gnezda seoskih lasta. Pod domaćinstvom se smatraju objekti u vlasništvu jedne porodice ili poljoprivrednog gazdinstva, a ne objekti zadruga, velikih poljoprivrednih kombinata i drugih preduzeća. Svaki učesnik može kandidovati samo jedno domaćinstvo. U slučaju da postoje dva ili više domaćinstva sa istim brojem aktivnih gnezda, o pobedniku će odlučiti žiri.

Broj gnezda mora biti prijavljen do 12. juna 2022. do kraja dana. Кonačni rezultati takmičenja biće objavljeni na stranici www.pticesrbije.rs do 19. juna 2022. i u sredstvima javnog informisanja. Pobednici konkursa će biti obavešteni o nagradama u posebnom imejlu ili telefonskim pozivom od strane Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Prijavljivanje se obavlja posredstvom prijavnog formulara ili posredstvom brojeva telefona 021/304-49-25 i 011/400-25-61. Prijava telefonom je moguća radnim danom u periodu od 09:00 do 17:00 časova. Iz takmičenja se izuzimaju pobednici predhodnih takmičenja „Domaćinstvo koje su laste izabrale“, zaposleni u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije i njihovi srodnici. Sve dodatne informacije možete dobiti slanjem upita na imejl proleceuzivo@pticesrbije.rs ili pozivom na brojeve telefona 021/304-49-25 i 011/400-25-61. Takmičenje „Domaćinstvo koje su laste izabrale“ je organizovano od strane Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije (DZPPS) u okviru programa „Proleće uživo“, uz podršku Heidelberg Cement.