Kukuruzni plamenac

0
239

U toku je polaganje jaja i početak piljenja larvi prve generacije kukuruznog plamenca. Po postizanju pragova štetnosti primeniti insekticid.

Na području Srbije, u zavisnosti od roka setve, usevi merkantilnog i semenskog kukuruza se nalaze u raličitim fazama razvoja listova, dok se usevi kukuruza šećerca nalaze u fazi od razvoja listova do cvetanja metlice i razvoja svile. Pregledom biljaka kukuruza, na naličju listova, registruje se prisustvo položenih jajnih legala. U toku je polaganje jaja i početak piljenja larvi prve generacije kukuruznog plamenca, saopštava PIS. Od kukuruznog plamenca najugroženiji su usevi kukuruza šećerca i semenskog kukuruza gde je preporuka da se hemijske mere zaštite sprovedu ukoliko se na 5% biljaka registruju jajna legla i na početku piljenja larvi. U usevima merkantinlog kukuruza hemijske mere zaštite se preporučuju kada su jajna legla plamenca prisutna na 10% biljaka. Suzbijanjem prve generacije plamenca u usevima merkantilnog kukuruza prinosi se povećavaju u proseku oko 5%, smanjuje se poleganje biljaka usled vetra, a registruje se i manji napad prouzrokovača bolesti na klipovima.

S obzirom na to da je u toku početak piljenja larvi prve generacije kukuruznog plamenca, proizvođačima kukuruza zaštitari bilja PIS-a preporučuju preglede na prisustvo jajnih legala i po postizanju pragova štetnosti primenu nekog od insekticida.

Kukuruzni plamenac (Ostrinia nubilalis) je dobro poznata štetočina koja napada više biljnih vrsta, ali su joj glavne biljke hraniteljke kukuruz i paprika na kojima pravi veliku štetu na rodu. To je noćni leptir, koji ne oštećuje biljku. Štete pravi gusenica. Larva se hrani listom i kasnije se ubušuje u samo stablo i kada se list razvije iza njega ostaje kružna rupa na listu. To je prvi znak na osnovu kojeg možemo da vidimo da je kukuruz napadnut, ali tada je već kasno za tretiranje, jer su gusenice već napravile veliku štetu. Monitoring polaganja jaja i piljenja gusenica kukuruznog plamenca se obavlja pregledom. Kukuruzni plamenac se prati uz pomoć svetlosne lampe.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here