Marko Jeremić – Priznavanje Kosova biće uslov za Srbiju

0
37

Priznavanje Kosova će na kraju biti definitivno uslov za ulazak Srbije u Evropsku uniju, ocenio je novinar Marko Jeremić

Nemački kancelar Olaf Šolc izjavio je u Prištini da u Evropskoj uniji (EU) nema mesta za države koje se međusobno ne priznaju i da je put Kosova ka EU povezan sa dijalogom sa Srbijom. On je na konferenciji za novinare posle sastanka sa premijerom Aljbinom Kurtijem rekao da je za Kosovo važno da se dijalog uz posredovanje EU pomeri napred. Novinara Marka Jeremića smo pitali da li će Evropska unija na kraju ispostaviti kao uslov za učlanjenje priznavanje Kosova od strane Beograda?

Nemački kancelar Olaf Šolc  je naglasio: “Kosovo i Srbija treba da kroz sveobuhvatan sporazum dovedu do političkih rešenja. Dijalog je put koji otvara Kosovu evropsku perspektivu. Politički sporazum izmedju dve zemlje je važan uslov za perspektivu mladih na Kosovu. Sporazum bi na kraju trebalo da reši i kosovsko pitanje jer je nezamislivo da dve zemlje koje jedna drugu ne priznaju postanu deo EU. Obe strane moraju da se približe jedna drugoj”, rekao je Šolc.

On je rekao da predstavnik EU Miroslav Lajčak ima podršku Nemačke, dok je dijalog platforma koja otvara evropski put Kosova.

Upitan o tome što Srbija nije uvela sankcije Rusiji, Šolc je rekao da svaka zemlja kandidat za EU treba da uskladi svoje zakonodavstvo, ali i spoljnu politiku sa politikom Evropske unije.

Rekao je da je posvećen liberalizaciji viznog režima za gradjane Kosova.

“Vizna liberalizacija mora da ide napred, Kosovo mora da radi svoj posao. Uporno saradjujemo sa partnerima”, rekao je on.

Šolc je rekao da je Kosovo pouzdan partner i da je to dokazalo “odgovorom na rusku agresiju u Ukrajini”, dok poseta Kosovu, kao prva kojom je započela poseta Zapadnom Balkanu, govori o bliskim bilateralnim odnosima.

Nemački kancelar je rekao da želi da oživi Berlinski proces i da je pozvao premijera Aljbina Kurtija na konferenciju u Berlinu na jesen.

Kosovski premijer je rekao da je od Šolca tražio podršku prijemu Kosova u EU i najavio da će krajem ove godine biti podneta prijava za status kandidata za prijem u Uniju.

Kurti je zahvalio Šolcu na kontinuiranoj podršci Nemačke Kosovu, dodajući da će Kosovo i dalje biti lojalan saveznik.

“Nemačka je odigrala izuzetnu ulogu u obnovi Kosova. Uveravao sam kancelara Šolca da Kosovo jeste i da će ostati pouzdan partner Nemačke”, dodao je Kurti.

Odgovarajući na novinarsko pitanje o potrebi da KFOR i dalje bude na Kosovu, Kurti je rekao da je neophodno njegovo prisustvo.

“Smatramo da je prisustvo NATO na Kosovu neophodno. Želimo da postanemo član Partnerstva za mir. NATO nam je potreban na Kosovu, dok Kosovo ne postane NATO”, rekao je Kurti.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here