Vukoman Maksimović – Očuvanje zelenila u gradu je značajno

0
108

Očuvanje zelenila u gradu je višestruko značajno. O tome, ali i o aerozagađenju u Zrenjaninu, zdravoj pijaćoj vodi i uopšte o ekologiji u Zrenjaninu razgovarali smo sa doživotnim predsednikom Ekološkog pokreta „Panonska zora“ Vukomanom Maksimovićem.

Značaj zelenila za ljudsko zdravlje je ogroman, a život bez zelenila u gradovima bio bi veoma težak, u nekim slučajevima čak i nemoguć. Urbano zelenilo je važan deo velikih gradova u kojima se prirodno okruženje prepliće sa okruženjem koje stvara čovek. Urbane zelene površine pružaju širok spektar ekosistemskih usluga koje bi mogle da pomognu u borbi protiv mnogih urbanih bolesti i poboljšaju kvalitet života gradskih stanovnika. Doživotni predsednik Ekološkog pokreta „Panonska zora“ Vukoman Maksimović ističe da je veroma značajno čuvati zelenilo u gradu, kako ono koje je prisutno već dugi niz godina tako i ono novo i mlado.

Svoju borbu za zdravu i zelenu životnu sredinu, ali i svoju ljubav prema ekologiji profesor Vukoman uspešno prenosi i na svoje unuke.

Profesor Maksimović se prisetio i svoje borbe za zdravu pijaću vodu.

Kada su u pitanju aerozagađenja u gradu profesor Vukoman je istakao da je neophodno što pre završiti obilaznicu oko grada kako bi se ta vrsta zagađenja smanjila. Na kraju je istakao da je neophodno ujediniti sve snage okrenute čuvanju ljudskih i prirodnih dobara kako bi se sačuvao Specijalni rezervat prirode Carska bara.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here