Dragan Petrović – Sadašnji kurs evra nerealan

0
162

Mere države kojimapokušava da obuzda inflaciju stručnjaci različito tumače. Naučni savetnik Dragan Petrović smatra da je sadašnji kurs evra nerealan i da bi ga trebalo oboriti.

Stručnjaci kažu da bi znatno povećanje referentne kamate negativno uticalo na ekonomiju. Inflacija je sve veća, dostigla je 9,6 odsto međugodišnje, a sva je prilika da joj tu nije kraj. Subjektivni osećaj poskupljenja mnogo je intenzivniji, jer hrana neretko košta 30 pa i 50 odsto više nego pre dve godine, na primer. Naučnog savetnika Dragana Petrovića smo pitali šta su razlozi tolike inflacije i da li su mere za obuzdavanje inflacije, koje preduzima država – efikasne.

Narodna banka Srbije počela je borbu protiv inflacije povećanjem referentne kamatne stope. Ova kamata je osnovni instrument monetarne politike u režimu ciljanja inflacije. Centralna banka je u dva navrata, u martu i aprilu, povećala pomenutu kamatu za po pola procenta i sada iznosi dva odsto. Nameće se pitanje da li je sve to adekvatno u uslovima kada nas inflacija „gazi”. Bankari kažu da je povećanje referentne kamate bilo očekivano zbog rasta inflacije i da to pravi kontraefekat time što novac poskupljuje, a samim tim i tražnja za kreditima se smanjuje

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here