Đorđe Vukadinović – Građani Srbije protiv uvođenja sankcija Rusiji

0
53

Naše istraživanje prošlog meseca je izazvalo veliku buru jer je pokazalo da više od 80 odsto građana Srbije je protiv uvođenja sankcija Rusiji, rekao je glavni urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović.

Podrška ulasku Srbije u NATO je na istorijskom minimumu i iznosi 5,4 odsto, dok je protiv ulaska 87,2 odsto građana, izjavio je danas glavni urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović predstavljajući istraživanje „EU, Rusija, Kosovo i Metohija, sankcije i strateške orijentacije“. Pitali smo ga šta govori ta činjenica i kako ona može da utiče na evropske integracije Srbije i na odnose sa Zapadom uopšte.

U poslednjem istraživanju, na pitanje da li treba uvesti sankcije Rusiji 6,9 odsto ispitanika odgovorilo je „da“ , dok je „ne“ odgovorilo 82,1 odsto ispitanika.

Urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović je naveo da po nekim pitanjima Srbija „nije tako podeljena“, te da na pitanje da li treba priznati Kosovo u zamenu za ulazak u Evropsku uniju 5,1 odsto smatra da treba, dok 84,7 odsto ispitanika smatra da ne treba prihvatiti takvu stvar.

Kako je rekao, došlo je do određenih pomeranja kada je reč o podršci evropskim integracijama i članstvu Srbije u EU, ali je ostalo to da tvrdih pristalica EU ima 20 odsto, tvrdih protivnika oko 35 odsto, dok ostatak građana lavira između „da“ i „ne“, pa je trenutni odnos takav da 41,8 odsto podržava evropski put Srbije, dok se 43,4 odsto protivi.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here