Dragan Radović – Zapad trpi veliku štetu zbog sankcija Rusiji

0
55

Zapad će pretrpeti neuporedivo veću štetu jer je uveo sankcije Rusiji, rekao je ekonomista Dragan Radović

Iako Rusija može da preusmeri deo svoje nafte drugim državama, embargo koji joj je uvela EU imaće značajne posledice po tu zemlju. Ali ne samo po nju, već i po tržište nafte u svetu, kao i na snabdevanje u Nemačkoj, ocenjuje se u analizi radija Dojče vele. Ekonomistu Dragana Radovića smo pitali da li ruska naftna industrija može da pretrpi štetu zbog sankcija koje joj nameće zapadni svet, a koliku štetu može da pretrpi Zapad zbog eventualne nestašice nafte i naftnih derivata.

Koliko će Rusija biti pogođena delimičnim embargom EU na naftu? To se može samo grubo proceniti. Prema briselskom trustu mozgova Brojgel, Evropska unija i Velika Britanija prošle godine su od Rusije uvozile 3,5 miliona barela nafte dnevno i za to plaćale oko 88 milijardi evra.

Ako bi EU do kraja godine zaista mogla da se odrekne 90 odsto svog dosadašnjeg uvoza nafte iz Rusije, to bi odgovaralo obimu od više od milijardu barela. Na osnovu trenutno veoma visokih cena, Rusija bi od sledeće godine mogla da izgubi više od 120 milijardi evra prihoda od izvoza nafte u EU.

U trenutno napetoj tržišnoj situaciji, Rusija, međutim, ima alternative. Iznad svega, sada joj se isplati blisko partnerstvo sa Kinom koja je poslednjih godina postajala sve važniji kupac ruske nafte.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here