Nebojša Medojević – Inicijativa Otvoreni Balkan ne dobija podršku crnogorske vlade

0
91

Otvoreni balkan su vlade Crne Gore i Srbije trebale da organizuju mnogo ranije kroz bilateralnu saradnju, izjavio je predsednik Pokreta za promene Nebojša Medojević

Inicijativa Otvoreni Balkan nudi mnoge benefite Crnoj Gori i njenim građanima, ali nažalost ne dobija podršku crnogorske vlade, koja prema rečima predsednika Pokreta za promene Nebojše Medojevića u Srbiji vidi neprijatelja iako su upravo Crna Gora i Srbija morale biti države regiona koje će prve uspostaviti tu inicijativu kroz svoje bilateralne odnose i na taj način pokazati Zapadnom Balkanu koliko je važna regionalna saradnja.

Predsednik „Pokreta za promene“ (PZP) Nebojša Medojević smatra da inicijativa Otvoreni Balkan nudi mnoge benefite Crnoj Gori, njenim građanima i privredi, ali ne dobija podršku crnogorske Vlade jer neki njeni ministri misle da je Srbija neprijatelj Crnoj Gori. On je dodao da u Vladi Crne Gore nije razjašnjeno da li je Srbija prijatelj ili „je Srbija večita pretnja, opasnost i neko ko ugrožava vitalne nacionalne interese Crne Gore“. Medojevića smo pitali koje su dobre, a koje loše strane inicijative „Otvoreni Balkan“?

Samit regionalne inicijative Otvoreni Balkan, kom su prisustvovali predsednik Srbije Aleksandar Vučić, premijeri Severne Makedonije i Albanije, Dimitar Kovačevski i Edi Rama, kao i zvaničnici Crne Gore i BiH, održan je početkom juna u Ohridu. Potpisano je više sporazuma i memoranduma o saradnji tri zemlje članice: Sporazum o saradnji na Zapadnom Balkanu u oblasti priznavanja diploma i naučnih priznanja izdatih u visokoškolskim ustanovama i drugim ovlašćenim institucijama, Memorandum o razumevanju i saradnji u oblasti turizma za Zapadni Balkan, Memorandum o razumevanju i kulturnoj saradnji na Zapadnom Balkanu, kao i Memorandum o razumevanju i saradnji poreskih uprava na Zapadnom Balkanu.

Iako Bosna i Hercegovina i Crna Gora nisu članice inicijative „Otvoreni Balkan“ samitu u Ohridu su prisustvovali i crnogorski premijer Dritan Abazović i predsedavajući Saveta ministara BiH Zoran Tegeltija. Abazović je izjavio da se na samitu desio “zaokret na koji region treba da bude ponosan” a da je Evropa “videla jedan drugačiji Zapadni Balkan, koji otvoreno razgovara o svojoj budućnosti”. “Umesto o tome ”ko je prvi započeo rat” razgovaralo se o turizmu, slobodnom prometu, energetici, poljoprivredi, ekonomskoj i zdravstvenoj krizi kao i infrastrukturi”, rekao je Abazović i poručio da je “Crna Gora spremna da da doprinos jedinstvu i zajedništvu na zapadnom Balkanu”, jer, kako je rekao, za njegovu zemlju “put u EU nema alternativu”.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here