Odobreni dodatni turistički vaučeri u vrednosti od po 15.000 dinara

0
105

Vlada Republike Srbije usvojila je danas Uredbu o uslovima i načinu dodele i korišćenja sredstava za podsticanje unapređenja turističkog prometa domaćih turista na teritoriji Republike Srbije za 2022. godinu, kojom su odobreni dodatni turistički vaučeri u vrednosti od po 15.000 dinara, odnosno 10.000 dinara za one koji su već iskoristili vaučere od 5.000 dinara.

Pravo na vaučere za letovanje u Srbiji, koji moraju da se iskoriste do 31. oktobra ove godine, imaju penzioneri, nezaposleni, korisnici posebne naknade, prava na negu drugog lica, radno angažovana lica čija primanja ne prelaze 70.000 dinara, ratni vojni invalidi, nosioci poljoprivrednog gazdinstva, kao i studenti. Vaučeri su vrednosti 15.000 dinara odnosno 10.000 dinara za one koji su već iskoristili vaučere od 5.000 dinara. Navedeni iznos predstavlja maksimalni iznos sredstava, koji korisnik može jednom u toku kalendarske godine koristiti pri subvencionisanom korišćenju usluga smeštaja u ugostiteljskim objektima, bez obzira kolika je vrednost izvršene usluge smeštaja.

Vaučer se može koristiti za usluge smeštaja u ugostiteljskim objektima izvan grada, opštine, odnosno mesta prebivališta, kao i mesta studiranja korisnika vaučera, u trajanju od najmanje pet noćenja. Bitno je naglasiti da se ovim vaučerom ne mogu plaćati ishrana, piće, zdravstvene i druge usluge, boravišna taksa i dr. Zahtevi se mogu predati već od sutra. Popunjena prijava predaje se isključivo na šalterima Pošte, a obrazac prijave će biti objavljen na internet stranici Ministarstva.

Tokom 2022. godine već je izdato, a u znatnom delu i iskorišćeno 100.000 vaučera po 5.000 dinara, čime se  stimuliše boravak domaćih turista u zemlji i utiče na produženje prosečnog broja noćenja domaćih turista. Primenom ove uredbe očekuje se značajan doprinos u intenziviranju korišćenja postojeće turističke ponude u Republici Srbiji, umanjenje deviznog odliva, ali i umanjenje štetnih posledica izazvanih epidemijom COVID-19.

Imajući u vidu da se ova uredba donosi od 2015. godine, sasvim pouzdano se može reći da je do sada dala značajne rezultate u podsticanju domaćeg turizma, a s obzirom na to da je sektor turizma i ugostiteljstva najviše pogođen krizom izazvanom epidemijom koronavirusa, ovaj vid podsticanja dobio je dodatno na značaju pošto su veliki gubici donekle ublaženi turističkim prometom domaćih turista.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here