Vladimir Vuletić – Spoljna politika Srbije ka Rusiji ne valja

0
138

Srbija istovremeno glasa u svim kokusima evropskim i svetskim da je Rusija izvršila neopravdanu agresiju na Ukrajinu, a s druge strane ne glasa za uvođenje snakcija što je politika koja ne valja, izjavio je nekadašnji potpredsednik Partizana i predsednik pokreta “Crno na belo” Vladimir Vuletić.

Nekadašnji ambasadori SR Jugoslavije i Srbije u SAD Milan St. Protić i Ivan Vujačić kažu da je Srbija trenutno na raskrsnici kada se radi o spoljnoj politici i usklađivanju sa Zapadom povodom sankcija Rusiji jer vlast tako hoće. Protić ukazuje da “Srbija plaća skupu cenu pogrešne politike koja je ustanovljena mnogo davno – da postoji treći put i da Titova politika nesvrstanosti Srbiji može da donese neku dobrobit”. Vujačić upozorava da ovakvim neopredeljivanjem rizikujemo da EU suspenduje do daljeg našu kandidaturu za članstvo “i onda ćemo videti cenu toga”. Nekadašnjeg potpredsednika Partizana i predsednika pokreta “Crno na belo” Vladimira Vuletića pitali smo da li je trenutna spoljna politika Srbije dobra ili loša.

Ivan Vujačić podseća da se Srbija kao zemlja opredelila da ide putem evropskih integracija, „to je jedina naša adresa“.

“Sve te priče o trećem putu su nastavak jugoslovenske priče nesvrstanih”, smatra Vujačić.

Milan St. Protić se slaže i naglašava da smo se kao narod još od Karađorđeve bune opredelili za Evropu, a onda smo u titoizmu krenuli da vrludamo i stalno imamo te recidive nesvrstanosti, te nas sad i jedna i druga strana pritiskaju, “jer se ne zna kome mi pripadamo, jer visimo u vazduhu”.

“Sad se vidi kad naiđu velike krize, zemlje koje vode takvu politiku ostanu same”, ocenjuje St. Protić i dodaje da je Srbija ranije pristupila nekoj organizaciji, poput EU, sada bi bila zaštićenija od onih koji nisu u njoj.

Dodaje da je upravo motiv za Švedsku i Finsku da izađu iz svoje neutralnosti i podnesu zahtev za članstvo u NATO bio to – da budu zaštićeni.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here