Evropa nema svoju budućnost, rekla je klinički psiholog i antropološki psihijatar Mila Alečković odgovarajući na pitanje koliko je realna evropska budućnost Srbije.

Grčki premijer Kirjakos Micotakis izjavio je u Solunu na samitu Procesa saradnje u jugoistočnoj Evropi (SEECP) da bi 2033. godina trebalo da bude rok za pristupanje svih zemalja Zapadnog Balkana Evropskoj uniji. „To je ambiciozan cilj za Zapadni Balkan, ali mislim da bi mogao biti realan ako se ideja proširenja vrati kao osnovna vrednost Evropske unije”, rekao je Micotakis, prenela je ANA. Klinickog psihologa i antropoloskog psihijatara doktorku Milu Alečković pitali smo da li je Evropa iskrena kada govori da zemlje Zapadnog Balkana želi u svom okrilju, to jest da li Srbija uopšte ima realnu evropsku budućnost?

Po završetku samita  Proces saradnje u Jugoistočnoj Evropi, kojem je predsedavala Grčka, grčki premijer je pozvao Jugoistočnu Evropu da promoviše put mira i međunarodne zakonitosti, zajedničke bezbednosti i prosperiteta.

To je, kako je rekao, osnova Solunske deklaracije, koja je jednoglasno usvojena.

Usvojena zajednička deklaracija iz Soluna je zvanični dokument kontinuirane posvećenosti strana principima demokratije, pravne države i temeljnim principima međusobnog poštovanja i solidarnosti, rekao je Micotakis.

On je ponovio da je ključni prioritet integracija čitavog regiona Jugoistočne Evrope, posebno Zapadnog Balkana, u Evropsku uniju, skoro 20 godina otkako je put otvoren ponovo u Solunu tokom grčkog predsedavanja 2003. godine.

Micotakis je kazao da je došlo vreme da se krene sa odlučnim koracima ka uključivanju Zapadnog Balkana u evropsku porodicu.

Deset lidera zemalja Jugoistočne Evrope i tri ministra spoljnih poslova podržali su deklaraciju Procesa saradnje u Jugoistočnoj Evropi, objavljenu nakon završetka samita u Solunu.