Dačić se susreo sa OEBS-ovom predstavnicom za slobodu medija Ribeiro

0
77

Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić susreo se danas sa predstavnicom za slobodu medija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Terezom Ribeiro koja boravi u poseti Beogradu.

Razgovor Predsednika Narodne skupštine Republike Srbije Ivice Dačića i predstavnice za slobodu medija Organizacije za evropsku bezbednost i saradnju (OEBS) Tereze Ribeiro bio je posvećen aktivnostima koje Republika Srbija sprovodi u cilju unapređenja slobode medija. Predsednik Narodne skupštine Republike Srbije Ivica Dačić istakao je da Srbija pridaje veliki značaj pitanju slobode medija i saradnji sa predstavnikom OEBS-a za ovu oblast. Napomenuo je da je Srbija nastavila da ulaže napore u implementaciju Akcionog plana za sprovođenje Strategije razvoja sistema javnog informisanja za period 2020-2025. godine. „U izradi ovih dokumenata, kao i u njihovoj implementaciji, Srbija je dobila značajnu ekspertsku pomoć OEBS, na čemu smo veoma zahvalni“, rekao je Dačić.

Predsednik Skupštine je informisao Ribeiro da je, u skladu sa Strategijom razvoja sistema javnog informisanja, Narodna skupština u decembru 2021. godine, u cilju unapređenja izbornih uslova, uoči predsedničkih i parlamentarnih izbora u Republici Srbiji održanih 3. aprila ove godine, usvojila Zakon o izmeni i dopuni Zakona o elektronskim medijima, kojim se propisuju nove obaveze za sve pružaoce audiovizuelnih medijskih usluga, u skladu sa dokumentom koji je proistekao iz Međustranačkog dijaloga o izbornim uslovima uz posredovanje Evropskog parlamenta, kao i Zakon o izmeni i dopunama Zakona o javnim medijskim servisima, kojim se jača obaveza poštovanja principa nepristrasnog, pravičnog i uravnoteženog predstavljanja političkih subjekata tokom predizborne kampanje.

Predstavnica OEBS za slobodu medija Ribiero izrazila je zadovoljstvo zbog uspešne postepene implementacije Strategije razvoja sistema javnog informisanja i ponovila da je njena kancelarija spremna za dalju saradnju i pružanje pomoći nadležnim organima Srbije. Kao cilj posete Srbiji navela je unapređenje komunikacije i saradnju po svim pitanjima koja traže reakciju. Ukazala je na odgovornost institucija svih država članica OEBS prema medijima, istakavši da su zaštita novinara i tolerancija u pogledu aktivnosti medijskih radnika prioritet, kao i efikasnost regulatornih tela. Ribeiro je podvukla da sve države učesnice OEBS treba da poštuju obaveze preuzete učešćem u radu Organizacije, a posebno u skladu sa Odlukom Ministarskog saveta OEBS o bezbednosti novinara iz 2018. godine, te je najavila pokretanje novog projekta koji će se, između ostalog, baviti pružanjem pomoći u implementaciji ove odluke.

Dačić je takođe rekao da su uspešni rezultati ostvareni zahvaljujući dobroj saradnji sa Misijom OEBS u Srbiji koja je aktivno učestvovala u izradi Medijske strategije i Akcionog plana, a sada u svojstvu posmatrača učestvuje u radu Radne grupe za praćenje sprovođenja ovog Akcionog plana za sprovođenje Medijske strategije, kao i u radu Radne grupe Vlade za bezbednost i zaštitu novinara.

Na kraju razgovora, predsednik Skupštine je podvukao da se planiraju dalje izmene i dopune medijskih zakona u skladu sa Akcionim planom, što će biti realizovano nakon konstituisanja parlamenta i formiranja Vlade Republike Srbije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here