Vojislav Došen – Rok za završetak restitucije je nerealan

0
189

Prema ranijim najavama iz Agencije za restituciju, ceo proces restitucije trebalo bi da bude okončan do 2025. godine, a bivši poslanik Vojislava Došena, koji je veliki potražilac imovine iz restitucije, ocenio je da je taj rok nerealan.

Prema ranijim najavama iz Agencije za restituciju, ceo proces restitucije trebalo bi da bude okončan do 2025. godine. U tom periodu trebalo bi da se okončaju svi postupci povraćaja u naturi, koji se odnose i na poslovne objekte, zgrade, i na građevinsko i poljoprivredno zemljište, kao i postupanja kod odluka drugostepenih organa i sudova. Da li je ovaj rok realan ili će vraćanje imovine ipak trajati duže pitali smo bivšeg poslanika Vojislava Došena, koji je veliki potražilac imovine iz restitucije.

Iz Mreže za restituciju najoštrije su kritikovali  odluku Vlade Srbije da se pojedinim vlasnicima vrati 15 odsto procenje imovine, te poručuju naslednicima da ne odustaju od oduzete imovine i traže njen povrat u naturalnom obliku.

Državne obveznice za obeštećenja u procesu restitucije biće emitovane u više serija sa različitim datumima dospeća, od 2023. do 2034. godine. U prvoj godini isplaćivaćuje se samo akontacija u iznosu od deset procenata, dok maksimalno obeštećenje po podnosicu zahteva ne može preći 500.000 evra.

Predsednik Mreže za restituciju Mile Antić za Radio Novi Sad ističe da za zaduživanje nema nikakve potrebe jer je u najvećem broju slučajeva moguć povrat imovine u naturi, ali i zbog toga što je pre deset godina fromiran budžetski Fond za restituciju upravo za ove namene.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here