Dragan Radović – Pad proizvodnje u evrozoni zbog ukrajinske krize

0
122

Očigledan razlog pada proizvodnje u Evrozoni je ukrajinska kriza, ocenio je ekonomista Dragan Radović.

Proizvodnja u evrozoni pala je na 54,6 sa 55,5 bodova u aprilu, što je najniži nivo u osamnaest mjeseci, pokazalo je istraživanje. “Poslovno poverenje je takođe bilo među najnižim u protekle dve godine zbog zabrinutosti u vezi izgleda za cene, lance nabavke i potražnje”, objavila je kompanija S&P Global, prenosi Anadolija. Podaci o cenama pokazuju i značajne inflatorne pritiske u maju. Koji su razlozi pada proizvodnje i porasta inflacije pitali smo ekonomistu Dragana Radovića.

Komentirajući konačne podatke o proizvodnji u eurozoni, Kris Vilijamson, ekonomista, rekao je da se proizvođači u evrozoni nastavljaju boriti protiv nedovoljne ponude, povišenih inflatornih pritisaka i slabljenja potražnje zbog rastuće neizvesnosti u pogledu ekonomskih izgleda.

“Pogoršanje stanja proizvodnog sektora je takođe izazvano prelaskom potražnje na usluge, jer potrošači značajno povećavaju potrošnju na aktivnosti kao što su turizam i rekreacija”.

Evrozona je monetarna unija koja okuplja 19 od 27 država članica Evropske unije koje koriste jedinstvenu evropsku valutu – evro.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here