Otvorena retrospektivna izložba slika Viorela Flore u Narodnom muzeju Zrenjanin

0
77

U Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin svečano je otvorena retrospektivna izložba slika likovnog umetnika Viorela Flore povodom 70 godina života i 50 godina priznatog umetničkog rada.

Nakon izložbe crteža akademski slikar Viorel Flora 50 godina priznatog umetničkog rada obeležava i retrospektivnom izložbom slika koja je otvorena u Salonu Narodnog muzeja Zrenjanin. Sugrađanima su predstavljene slike koje su nastale u različitim periodima Florinog života i staralaštva od studentskih dana do danas. Radovi se tematski mogu podeliti u više zasebnih celina, kao što su istorijske kompozicije, portreti, pejzaži, aktovi, ali i kopije velikih majstora.

Na Izložbi su o Flori i njegovim delima govorili njegovi prijatelji i saradnici, a Florina ćerka Adela, kojoj je izložba i posvećena pročitala je kraći tekst koji pokazuje kako je jedna devojčica videla Floru kao umetnika i kako je videla njegovu umetnost.

Flora je do sada izlagao svoja dela na oko 40 grupnih i 25 samostalnih izložbi, od kojih 3 u Parizu. Dobitnik je je devet nagrada i priznanja za umetnički rad i senzibilitet, gde se posebno ističe Nagrada grada Zrenjanina 1998. godine. Autor je brojnih scenografija i scenografskih rešenja za Narodno Pozorište “Toša Jovanović”, plakata, diploma,  ilustracija za knjige i dr. U javnom prostoru izveo je pet vajarskih radova i više murala, od kojih je najpoznatiji “Bečkerečka tvrđava” u Gradskoj bašti u Zrenjaninu iz 2004. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here