EP usvojio rezoluciju o Srbiji: Sankcije Rusiji i priznanje Kosova uslovi za napredak u pregovorima

0
59

Poslanici Evropskog parlamenta danas su velikom većinom glasova usvojili Rezoluciju o Srbiji kojom se izražava podrška članstvu Srbije u EU. Zvanični Beograd pozvan je da se hitno uskladi sa sankcijama koje je EU uvela protiv Rusije i Belorusije, a od Srbije i Kosova se očekuje potpisivanje pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa “zasnovanog na međusobnom priznanju”.

Rezoluciju o Srbiji podržalo je 523 poslanika Evropskog parlamenta, protiv je bilo 78, a 34 uzdržano. Rezolucijom o Srbiji se izražava podrška Evropskog parlamenta “budućem članstvu Srbije u EU”, ali i podseća da kredibilna perspektiva proširenja zahteva angažman u neophodnim reformama i privrženost evropskim standardima i vrednostima. U ovogodišnjem izveštaju o Srbiji, pored vladavine prava i normalizacije odnosa sa Prištinom, evropski parlament uključio je i usklađivanje sa sankcijama protiv Rusije kao ključni element koji bi trebalo da određuje ukupan napredak zemlje na putu pristupanja EU. U tekstu rezolucije amandmanima je uključeno i da se od Srbije i Kosova očekuje potpisivanje pravnoobavezujućeg sporazuma o normalizaciji odnosa “zasnovanog na međusobnom priznanju” što je prvi put da se međusobno priznanje pominje u zvaničnom dokumentu EU institucije kao potrebno rešenje dijaloga Beograda i Prištine.

Izvestilac za Srbiju, Vladimir Bilčik, povodom usvajanja Rezolucije o Srbiji naglašava da je pristupanje EU “strateška odluka Srbije”, a da EP očekuje da je “strateški tretira i političko rukovodstvo zemlje”. “Zato je važno da se Srbija kreće ka EU, a ne u stranu”, poručio je Bilčik. Evropski parlament ponavlja poziv Srbiji da preduzme korake u cilju daljeg povećanja slobode medija, garantovanja slobode izražavanja, nezavisnosti medija i medijskog pluralizma. Evropski parlamentarci pohvalno su se odredili prema napretku koji je u Srbiji postignut u razvoju funkcionalne tržišne ekonomije, kao i prema saradnji koji Srbija pokazuje u upravljanju migracijama. Na nacrt izveštaja o Srbiji koji je podneo izvestilac Vladimir Bilčik podneto je 439 amandamna, a poslaničke grupe su usvojile 40 kompromisnih amandmana kojima je proširen tekst izveštaja. Usvojen na plenarnom zasedanju, izveštaj Evropskog parlamenta dobio je formu rezolucije, koja nije pravnoobavezujuća, ali predstavlja političke smernice za zemlju u procesu evrointegracija.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here