Obuka o pčelarstvu 09. i 10. jula u Novom Sadu

0
49

Kolonije medonosnih pčela izuzetno su važne za poljoprivredu i životnu sredinu. One oprašuju biljke, a pčelarstvo doprinosi razvoju ruralnih područja. Zato EU info point Novi Sad i Društvo pčelara „Jovan Živanović“ Novi Sad organizuju obuku „Osnove pčelarstva za pčelare i pčelarke početnike“.

U 2021.godini, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u Srbiji je bilo 976.000 košnica, a ukupan izvoz meda u 2021. godini iznosio je 2.175 tona u vrednosti od 13,1 miliona evra i bio je na istom nivou kao i prethodne godine. Takođe, predviđa se da će proizvodnja meda ove godine u Srbiji biti rekordna, jer su povoljni uslove za cvetanje bagrema. Istovremeno, za dalji razvoj ovog sektora potreban je snažniji izvoz, jer je sve veća potražnja za medom.

Sve ovo ukazuje na to da je pčelarstvo unosna grana poljoprivrede, pored toga što je uzgoj pčela i izuzetno značajan za ekosistem. Obuka o pčelarstvu u vidu besplatne radionice biće održana u Novom Sadu 9. i 10. jula ali uz obaveznu prijavu zbog ograničenog broja učesnika. Neke od tema koje će se na radionici obrađivati su: Uslovi koje treba da ispunjava potencijalni pčelar, Biologija pčele i pčelinje zajednice, Životni prostor pčele, Razmnožavanje, Razvoj pčelinje zajednice tokom godine, Odabir košnica, alata, pribora i opreme, Bolesti pčela, Ekonomija pčelarenja i drugo.

Zbog ograničenog broja učesnika prijave se vrše na internet stranici euinfo.civicatalyst.org/pcele

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here