Dragan Radović o ceni struje i EPS-u

0
110

U javnosti se često čuje informacija da je cena struje u Srbiji socijalna kategorija, to jest da je daleko od ekonomske cene. Ekonomista Dragan Radović je rekao da je to neistina jer Elektroprivreda Srbije ostvaruje dobit što je dokaz da posluje tržišno.

Hoće li struja morati da poskupi jer je u Srbiji “najjeftinija” još se ne zna, jer oko toga ni u državnom vrhu ne mogu da se dogovore – ministarka energetike Zorana MIhajlović rekla je kako smo od početka rata u Ukrajini “mi jedina zemlja u kojoj električna energija nije poskupela”, dok je predsednik države ovih dana poručio da neće dozvoliti poskupljenje. Ekonomistu Dragana Radovića pitali smo kako dovesti EPS u normalan ekonomski položaj a pri tome sačuvati socijalni mir.

Predsednik resornog odbora Stranke slobode i pravde Dušan Nikezić izjavio je za list Nova da uglja nema i da ga neće biti još najmanje dve godine, zbog čega Srbija svakodnevno uvozi struju, koju je, prema njegovim rečima, najskuplje platila 23. maja, i to u proseku 200 evra za megavat-čas. Nikezić je izračunao da je samo tog dana na uvoz struje potrošeno dva miliona evra, a da se u poslednjih desetak dana u tu svrhu troši milion evra dnevno u proseku. On napominje da nije pušten u rad sistem za homogenizaciju uglja plaćen 200 miliona evra i da nije počela esploatacija kopa Radljevo, koji je trebalo da bude završen pre četiri godine. “Zakonom o obnovljivim izvorima energije nametnuto je ‘balansiranje’ zbog čega EPS gubi 150 miliona evra godišnje“, rekao je Nikezić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here