Miodrag Kapor – Privatizacija EPS-a nije loše rešenje, pitanje je samo kako će se sprovesti

0
204

Jedno od rešenja za poboljšanje snabdevanja električnom energijom je možda privatizacija Elektroprivrede Srbije za koju stručnjak za energetiku Miodrag Kapor kaže da ne mora biti loš potez.

Javno preduzeće „Elektroprivreda Srbije“, uskoro bi trebalo da se transformiše u akcionarsko društvo. Za to je praktično već sve pripremljeno, uključujući i procenu imovine, koja je prošla Vladu Srbije, a sve bi trebalo da bude završeno do početka 2023. Transformacijom u akcionarsko društvo, otvara se put za privatizaciju dela ovog preduzeća, najverovatnije kroz dokapitalizaciju i strateško partnerstvo. Stručnjaka za energetiku Miodraga Kapora pitali smo kako komentariše ova dešavanja.

Svojinska transformacija najvećeg javnog preduzeća u Srbiji nije prvi put na dnevnom redu aktuelne vlasti. O tome se govorilo i 2018. godine, kada je takvu preporuku zvanično dao Međunarodni monetarni fond O tome se pričalo tada, pa ponovo 2020. godine, do kada je navodno transformacija trebalo da bude završena. Nakon toga je tema nekako stavljena sa strane. Činilo se da se od toga odustalo, sve do danas. Za transformaciju iz javnog preduzeća u akcionarsko društvo je sve spremno. – Ključna stvar je urađena – a to je procena vrednosti imovine, i ona je prošla Vladu. Ostalo je još i da se usvoji finansijski izveštaj, nakon čega bi trebalo da se krene u postupak transformacije – kaže izvor iz EPS. Dodaje da će tu odluku najverovatnije doneti nova vlada. Nezvanično EPS bi trebalo da postane akcionarsko društvo do januara 2023. godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here