Ivanjdan – Verovanja i običaji

0
121

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Ivanjdan, rođenje svetog Jovana Preteče i krstitelja Isusa Hrista. Uz Hristovo i Bogorodičino, to je jedno od tri sveta rođenja koje praznuje Crkva.

Srpska pravoslavna crkva i njeni vernici danas slave Ivanjdan, rođenje svetog Jovana Preteče. Nijedan svetitelj nema toliko puta spomen u godini. Obeležava se Rođenje, Usekovanje, Sabor, Tri Obretenja Svetog Jovana čije se ime vezuje za krštenje Isusa Hrista na reci Jordan i sve događaje koji su tog dana označili početak novog zaveta i propovedi hrišćanske vere. Ivanjdana potiče iz prethrišćanskog perioda, od ratarskog kulta u kojem se slavi sunce kada u vreme letnje dugodnevice isijava najveću snagu, kao i početak žetve.

U predvečerje toga dana, u mnogim slovenskim krajevima palile su se po brdima ivanjske vatre (kresovi) oko kojih se igralo i pevalo. U nizu starih srpskih običaja na ovaj dan izdvaja se branje lekovitih trava i pletenje venaca od ivanjskog cveća. Uoči Ivanjdana, žene širom Srbije pletu venčiće od cveća i uveče ga stavljaju ispred kućnih vrata. Ako venac od ovih naročitih cvetova na praznik osvane pred kućom, veruje se da će porodicu zaštititi od svake nedaće. Pletenjem venaca želi se reći da je priroda u razvoju došla do svoje najviše tačke (sredina leta), i da se tim vencima priroda ovenčava. Devojke na današnji dan svaka u svoj venac upliću i po jednu crvenu ružu. Srbi veruju da je današnji dan toliko veliki praznik da se sunce ovog jutra igra na nebu i triput zaustavlja pa se ovaj praznik   naziva i igritelj. Voda na današnji dan dobija posebnu moć, pa je dobro kupati se u rekama, potocima, jezerima. Bilje i trave imaju pojačana lekovita svojstva pa se bere lekovito bilje a zbog toga se Ivanjdan naziva još i biljober.

U vinogradima se na današnji dan ništa ne radi. Čak u vinograd ne ulaze ni tri dana pre ni tri dana posle Ivanjdana. Kažu da tih sedam dana vinograd najviše napreduje, jer ga čuva Sveti Jovan. U narodu postoji običaj da se ljudi na Ivanjdan bratime i kume “po Bogu i svetome Jovanu” stoga što se Jovan Kristitelj, smatra uzorom karakternosti i poštenja.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here