Stevan Gajić – Rusija nije odlučila da povede rat, rat je njoj bio nametnut

0
146

Postoje razna gledišta na rat u Ukrajini a jedan od njih je i da Rusija nije kriva za ovaj sukob. Naučni saradnik Stevan Gajić iz Instituta za Evrospke studije smatra da je rat sa Ukrajinom Rusiji nametnut.

Ukrajinska kriza se zahuktava a kraj se ne nazire. Stevana Gajića iz Instituta za evropske studije pitali smo kako se razvija ukrajinska kriza i da li se Rusija možda preigrala kada je odlučila da povede rat.

Prijem Švedske i Finske u NATO prva je ratifikovala Kanada. Članstvo će dobiti kada svih 30 članica u nacionalnim parlamentima učine to isto. Ali i dalje stoji pitanje – da li potez, koji Helsinki i Stokholm vide kao podizanje sopstvene bezbednosti, otvara mogućnost novog fronta u Evropi. Ako pitate Finsku i Švedsku, iskoračile su ka stabilnosti evroatlantskog područja. Prijem će nove članice učiniti bezbednijim, NATO jačim, a sve zajedno sigurnijim, uveren je Jens Stoltenberg. Rusija je najavila da će odgovoriti. Ne i kako. Ruske snage držale su se podalje od granice sa Finskom. Sada će se približiti, a i spekuliše – vojna baza NATO-a mogla bi da bude na tek 20-ak kilometara od Rusije.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here